No More Hibakusha! | Pax Christi Vlaanderen

No More Hibakusha!

Op 6 en 9 augustus 1945 werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met de grond gelijk gemaakt door een atoombom. De jaren nadien volgde een wereldwijde wapenwedloop. Dertig  jaar na het einde van de Koude Oorlog bedreigen nog steeds meer dan 13.000 kernwapens de levens en gezondheid van miljarden mensen. Ook op Belgische bodem staan er gestationeerd. Het gevaar is nog lang niet geweken.

De Leuvense Vredesbeweging herdenkt ieder jaar de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki. Dit jaar is er samen met Pax Christi een uitgebreid programma op touw gezet. Naast de herinnering aan het verleden, kijken we naar de toekomst. Er is aandacht voor de dreiging maar ook ruimte voor hoop. Kernwapens zijn immoreel en illegaal. Het is tijd voor verandering!

Wat staat er op het programma?

Luisterwandeling “Leuven, voordat de bom valt”

Nucleaire dreiging is niet een verhaal uit een andere wereld en een andere tijd. Deze stadswandeling leidt je naar plekken in Leuven met verrassende verhalen over nucleaire wapens verteld door bekende Leuvense stemmen. De impact op je eigen leven is slechts een stap verder.

Ontmantel samen de kernbom en zorg voor een kernwapenvrije toekomst in je eigen stad!

  • Waar: Over heel Leuven, startpunt aan Benedenplein of de Sint-Michiels vredeskerk (kan in beide richtingen gelopen worden)
  • Route: via de op voorhand te downloaden gratis app, ongeveer 4 km
  • Wanneer: vanaf 9 augustus 
  • Nodig: Smartphone, je kan vooraf de wandeling downloaden op je telefoon, maar ook ter plekke online volgen (wat het voordeel heeft dat je de autoplay functie kan gebruiken) 
  • Prijs: Gratis - Vul het onderstaande formulier in en ontvang de link naar de wandeling.

Ja, ik wandel graag 'Leuven, voordat de bom valt.'  

Tentoonstelling “No More Hibakusha. Een toekomst zonder kernwapens”

Kernwapens lijken in België ver weg voor wie na de Koude Oorlog geboren is. Toch wordt er nu nog steeds gigantisch geïnvesteerd in massavernietigingswapens. Dat dit geld niet naar jeugd, onderwijs, gezondheid, armoedebestrijding of klimaat gaat, is een keuze. Het betekent een zware hypotheek op toekomstige generaties.

Japan is een land met een ingrijpende nucleaire geschiedenis (Hiroshima, Nagasaki, Fukushima). Daar ondervinden jongeren hoe de gevolgen letterlijk generaties lang doorwerken. Niet alleen gezondheid maar ook discriminatie van zij die de atoombommen overleefden (de Hibakusha) is een grote zorg.

De Leuvense Vredesbeweging en Pax Christi Vlaanderen nodigden jonge Japanse kunstenaars uit. Deze tentoonstelling is opgebouwd rond de thematiek van een kernwapenvrije toekomst. Hoe beleven jonge Japanners hun geschiedenis? Hoe kijken ze vandaag naar kernwapens? Ontdek hun gedroomde toekomst zonder kernwapens

Waar: Sint-Michiels Vredeskerk in Leuven

Wanneer: Hele maand augustus – de kerk is toegankelijk tijdens de vaste openingsuren (di-zo van 13u30 tot 16u30)

Vrije donatie

Vredeskansel met Els De Groen

De Vredeskansel in de Sint-Michielskerk is ondertussen een traditie. Dit jaar klimt de Nederlandse Els de Groen op het spreekgestoelte. Met haar expertise op vlak van radioactieve straling en de effecten op de mens, wordt haar lezing een stevige aftrap voor het herdenkingsprogramma.

De Vredeskerk is de gedroomde plek dankzij het engagement voor solidariteit en rechtvaardigheid.

Programma:

-          Live orgel ter verwelkoming 

-          Vredeskansel door Els De Groen

-          Vernissage van de tentoonstelling met feestelijke receptie

Waar: Sint-Michiels Vredeskerk in Leuven

Wanneer: Zondag 1 augustus om 15u.

Stille Wake ism Vrouwen in ’t Zwart Leuven

Die dag herdenken we in stilte de vele slachtoffers van de atoombommen die boven Hiroshima en Nagasaki werden gedropt in 1945. En waarbij enorm veel slachtoffers vielen. Tevens roepen wij op om actie te voeren voor een wereld zonder kernwapens en voor de ondertekening door België van het VN kernwapenverbod.

Waar: Stadhuis van Leuven

Wanneer: 4 augustus om 12u30 – 13u       

Foto (publiek domein): Hiroshima na de bom