Zes jaar oorlog in Syrië | Pax Christi Vlaanderen

Zes jaar oorlog in Syrië

Op 15 maart 2017 heeft Syrië zes oorlogsjaren achter de rug. Geld voor heropbouw kan alleen onder welomlijnde voorwaarden naar het Assad-regime gaan, zegt een coalitie van meer dan 80 ngo's.

Brussel/Londen/Parijs, 13 maart 2017 – Aan de vooravond van de zesde verjaardag van de oorlog in Syrië zegt een coalitie van meer dan 80 ngo’s en middenveldorganisaties aan de Europese beleidsvoerders dat er geen Europees belastinggeld naar het Syrische regime mag gaan voor er een begin is gemaakt met een inclusieve, duurzame transitie.

De oproep komt er in aanloop tot een belangrijke conferentie in Brussel op 4 en 5 april 2017. Daarin zal de Europese financiering van de heropbouw in Syrië besproken worden. De coalitie stelt dat er geen eurocent naar de heropbouw mag gaan vóór de Syrische regering aan een aantal wezenlijke voorwaarden voldoet:

  • Een inclusieve, politieke transitie, met geloofwaardige garanties is aan de gang;
  • De regering Assad en haar bondgenoten hebben alle aanvallen op burgerdoelwitten stopgezet en respecteren een wapenstilstand met de gematigde oppositie;
  • De belegeringen zijn stopgezet en er is volledige, ongehinderde doorgang voor humanitaire konvooien en burgers;
  • Onafhankelijke waarnemers krijgen onbelemmerd toegang tot gevangenissen en detentiecentra;
  • Humanitaire organisaties en ngo’s worden daadwerkelijk gedecriminaliseerd en hun noodzakelijke bijdrage aan de toekomst van Syrië wordt erkend.

"Zonder geloofwaardige belofte tot democratie, het stopzetten van aanvallen op burgers, belegering en het criminaliseren van middenveld en humanitaire actoren, kan er geen sprake zijn van een transitie die naam waard”, zegt Dimitris Christopoulos, voorzitter van coalitiepartner FIDH (Fédération internationale des ligues des droits de l'homme). "Als Europese leiders die voorwaarden in de wind slaan, financieren ze de voorzetting van oorlogsmisdaden en instabiliteit".

Recent nog schatte de VN dat meer dan 600.000 Syriërs door de constante belegeringen geen toegang krijgen tot humanitaire hulp. De organisatie Siege Watch spreekt zelfs van 900.000 mensen. Meer dan 90.000 mensen zijn onder dwang weggevoerd of opgesloten in gevangenissen, waar marteling schering en inslag is.

Jan Gruiters van coalitiepartner PAX: “Rusland heeft gezegd dat het wil dat Europa de heropbouw van Syrië financiert. Het heeft ook – uiteindelijk – erkend dat er een gematigde oppositie is. Dat impliceert dat Europa - als het omzichtig te werk gaat - als hefboom kan werken om de vredesgesprekken nieuw leven in te blazen en een momentum te scheppen voor een echte, inclusieve politieke transitie, gevolgd door heropbouw.”

Husam Al Katlaby, CEO van Violations Documentation Centre in Syria, één van de Syrische coalitiepartners: "In oostelijk Ghouta snijdt de regering geleidelijk aan 450.000 Syriërs volledig af van de buitenwereld. Patiënten sterven door gebrek aan medicijnen, voedsel wordt duurder met de dag en dagelijks vallen er nieuwe slachtoffers van conventionele en chemische wapens. We vrezen dat dit deel van Ghouta een volgend, of één van de volgende Aleppo’s wordt: totaal geïsoleerd, doodgeknepen en platgebombardeerd terwijl de wereld toekijkt."

De oproep van de coalitie komt er zes jaar nadat vredevolle demonstranten de straten van Syrië opgingen om vrijheid en hervormingen te eisen. Niettegenstaande de overeengekomen wapenstilstand, sterven elke dag burgers door lucht- en artilleriebombardementen. De humanitaire doorgang is zelfs nog verslechterd na de wapenstilstand die inging op 1 januari 2017.

Op 17 maart 2017 publiceerde 11.11.11 een audit over het Belgische Syriëbeleid: Empty Words.