Week tegen Pesten 2019 uit de startblokken | Pax Christi Vlaanderen

Week tegen Pesten 2019 uit de startblokken

Van 22 februari tot 1 maart 2019 loopt - voor de 19de keer - de Vlaamse Week tegen Pesten. Tijd om te moven tegen pesten en mee te stip-it-en!

Zoals ieder jaar luidt de uitreiking van de Pesten-dat-kan-niet-prijs de Week tegen Pesten in. De grote prijs gaat in 2019 naar de secundaire school Ursulinen Mechelen. De school wint 2.500 euro voor haar actief beleid tegen pesten. Vredesambassadeur en voorzitter van Kies Kleur tegen Pesten Gie Deboutte reikte de prijs uit. Thuis-actrice Elise Roels, die ook een paar jaartjes doorbracht bij de Ursulinen, kwam voor de gelegenheid langs bij de trotse laureaten.

Bekijk de vrt-reportage over de uitreiking

Nog 9 andere scholen krijgen 500 euro. 

Met de "Pesten, dat kan niet"-prijs bekroont Tumult Talent voor Samenleven jaarlijks scholen die werk maken van een stevig antipestbeleid. De Ursulinen Mechelen kreeg van alle juryleden een zeer hoge score. De school zocht manieren om om te gaan met de zeer diverse, stedelijke context waarbinnen ze functioneert.

Via verschillende projecten worden leerlingen aangemoedigd om elkaar te leren kennen. De school heeft ook vertrouwensleerlingen en begeleidt hen om sterker te worden in hun rol. Er is ook aandacht voor cyberpesten en een structurele samenwerking rond interculturele dialoog met de vzw Overkop

De 9 andere laureaten zijn:

  • Freinetschool De Zwierezwaai (Vilvoorde)
  • Kouterschool (Malderen)
  • GBS Mozawiek (Mol)
  • Busleyden Atheneum, Campus Caputsteen (Mechelen)
  • Basisschool De Ark (Mechelen)
  • Daltonscholen (Hasselt)
  • Handelsinstituut Regina Pacis (Tielt)
  • GVBS Berkenboom (Sint-Niklaas)
  • SBSO 't Vurstjen (Evergem)
Acties tegen Pesten

De Vlaamse Week tegen Pesten loopt tot 1 maart 2019. Tijdens die week worden overal in Vlaanderen acties op touw gezet tegen pesten. Een van de meest succesrijke acties is al enkele jaren de Ketnet-actie Move tegen Pesten.

Op ketnet.be kunnen kinderen trouwens ook het Manipest ondertekenen. Daarin beloven ze niet te zullen pesten en op te komen voor kinderen die gepest worden. Wie wil tonen dat hij pesten naar de eeuwige jachtvelden wil helpen, zet vier stippen op zijn hand. Vanaf volgende week brengt het programma Stip it getuigenissen over pesten en tips om pesten tegen te gaan.

Op vrijdag 1 maart sluit Ketnet de week af met een groots Antipestival. 

Meer info op deze pagina van Pax Christi, of op Ketnet