Vredeswake Langemark: vrouwenkracht is vredesmacht | Pax Christi Vlaanderen

Vredeswake Langemark: vrouwenkracht is vredesmacht

Vrouwen komen vaak nadrukkelijk in beeld als slachtoffers bij gewelddadige conflicten en oorlogen. In vrouwen schuilt ook een uitzonderlijk talent – dat vaak onder de radar blijft – om families, gemeenschappen, samenlevingen te verbinden en van onderuit te versterken. Dat talent moet gevaloriseerd worden, zo vinden ook de Verenigde Naties die daartoe in 2000 de belangrijke ‘Resolutie 1325’ goedkeurden. De Vredeswake Langemark van 28 februari 2016 met opnieuw meer dan 700 aanwezigen toonde op een ontroerende wijze wat “Vrouwenkracht is vredesmacht” betekent.  

Vrouwen met ‘gewoon’ en ‘uitzonderlijk’ talent voor vredes- en samenlevingsopbouw deden hun verhaal. Marie Bamutese overleefde de ‘vergeten’ genocide op honderdduizenden Rwandese vluchtelingen. Vandaag geeft zij hen, samen met haar man Peter Verlinden, een stem. De jonge documentairemaakster Elien Spillebeen bracht het geweld in Oost-Congo in beeld, maar vooral ook de positieve kracht van vrouwen daar en hoe zij, ondanks alles, hun lot in handen nemen.

Een andere opmerkelijke gaste was Reinhilde Decleir, oprichtster, bezielster en regisseur van Tutti Fratelli, een sociaal-artistieke werkplaats in het hart van Antwerpen. De Iraans-Belgische activiste Darya Safai herhaalde haar pleidooi voor gelijke rechten van Iraanse vrouwen, ook voor het bijwonen van sportwedstrijden. De vredeswake bevatte nog meer ‘pittige’ momenten met de zangeressen van Belladonna.  Choreografe Joke Quaghebeur en haar Dansstudjoke zorgden voor sierlijke ‘vredes-bewegingen’. En de jonge cartooniste Lise Vanlerberghe stuurde tussendoor af en toe een knipoog op het publiek af. .

Een warme vredesboodschap bracht Jennie Vanlerberghe, meter van Wakker voor Vrede en vredesambassadeur voor Pax Christi. ‘Eerbied’ was het kernwoord dat zij met nadruk herhaalde. Dit deed in Afghanistan deuren opengaan van zelfs de meest verstokte vrouwenhaters. Zij heeft ook in naam van ‘Wakker voor Vrede’ een reeks nieuwe – bekende en minder bekende – vredesvrouwen genomineerd. ‘Vredeswakes Langemark’ laat op keer een spoor van vrede na. Telkens krijgen de aanwezigen nieuwe zuurstof om de lange weg naar vrede met moed en vertrouwen verder te gaan.

Meer info over de vredeswakes op www.wakkervoorvrede.be

Foto: Jan Crab