VN-lidstaten bespreken start onderhandelingen kernwapenverbod | Pax Christi Vlaanderen

VN-lidstaten bespreken start onderhandelingen kernwapenverbod

VN-lidstaten verzamelden tussen 12 en 17 oktober 2016 in New York om een resolutie te bespreken die een mandaat bevat om in 2017 onderhandelingen op te starten over een nieuw internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt.

Die besprekingen kwamen er nadat een VN-werkgroep in augustus 2016 een eindrapport publiceerde waarin wordt aanbevolen om dergelijke onderhandelingen op te starten. Een stemming over deze resolutie vindt plaats tussen 26 oktober en 2 november 2016. Voor de eerste keer in zeventig jaar kan een verbod op kernwapens realiteit worden. Dat is niet minder dan een historische ontwikkeling.

Pax Christi Vlaanderen-medewerker Willem Staes bevindt zich momenteel in New York, waar hij de debatten binnen de First Committee van de Algemene Vergadering van de VN opvolgt en samen met ICAN-partners probeert te verzekeren dat de resolutie om in 2017 onderhandelingen op te starten goedgekeurd wordt.

In zijn verslag vanuit New York spoort hij België aan dringend het geweer van schouder veranderen en zijn verzet tegen het opstarten van onderhandelingen te staken en vervolgens op constructieve wijze deel te nemen aan een multilateraal onderhandelingsproces in 2017.

Lees het verslag

Actieoproep: mail minister reynders!

Foto: UN Headquarters New York/ICAN