Tweede rapport Don't Buy into Occupation toont problematische financiering | Pax Christi Vlaanderen

Tweede rapport Don't Buy into Occupation toont problematische financiering

De coalitie 'Don't Buy into Occupation' heeft een tweede rapport gelanceerd over de financiële relaties tussen bedrijven die actief zijn in de door Israël bezette Palestijnse Gebieden en Europese financiële instellingen. Investeren in bezetting is immers onwettig. De bevindingen zijn - net als vorig jaar - indrukwekkend en tonen aan hoe gemakkelijk bedrijven en financiële instellingen het internationaal recht naast zich neerleggen.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 725 Europese instellingen (banken, makelaars, pensioenfondsen, enz.) financiële relaties onderhouden met 50 bedrijven die actief betrokken zijn in de Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied. Door deze financiële relaties wordt de bezetting en de hiermee gepaard gaande onderdrukking en schending van mensenrechten in stand gehouden.

Kijk op de website van Don't Buy into Occupation om het volledig rapport te kunnen lezen. Het is momenteel enkel in het Engels beschikbaar.

Herbekijk de webinar (via Facebook) over dit rapport, dat op 5 december 2022 werd georganiseerd. De voertaal is Engels.

Net als vorig jaar loopt er ook nu een actie tegen de betrokkenheid van banken in België. Dankzij partner Fairfin kan je een klacht sturen naar één van de volgende banken: BNP Paribas, KBC, ING, Belfius en Axa. Ben je klant bij één van deze banken en vind je het ook onrechtvaardig dat zij de bezetting van Palestina steunen, check dan zeker de campagnepagina en verstuur de klacht.

11.11.11 is één van de partners van de coalitie. Via het Midden-Oostenplatform volgt Pax Christi Vlaanderen de acties en het beleidswerk rond de bezetting van Palestina mee op.