Trump gooit tweestatenoplossing overboord: leve apartheid? | Pax Christi Vlaanderen

Trump gooit tweestatenoplossing overboord: leve apartheid?

De expansiedrang van de Israëlische overheid en de visie van de Amerikaanse president Trump op het probleem Israël-Palestina bieden weinig hoop voor het vredesproces. Brigitte Herremans schreef hierover een opiniebijdrage voor Knack.

“Eén staat of twee staten… ik ben voor de [oplossing] die de twee partijen willen. Ik ben heel gelukkig met diegene die de twee partijen het liefste hebben. Daar kan ik goed mee leven. Ik heb een tijdje gedacht dat twee staten de gemakkelijkste oplossing leek. Maar eerlijk gezegd, als Bibi en de Palestijnen, als Israël en de Palestijnen gelukkig zijn, dan ben ik gelukkig met wat zij het beste vinden. En wat betreft de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem: ik zou dat heel graag zien gebeuren. We bekijken dat ernstig en zorgvuldig”. Tot zover de visie van de Amerikaanse president Trump over de kwestie Israël-Palestina. De tweestatenoplossing, die decennialang door de Amerikaanse overheid officieel voorop werd gesteld, komt almaar meer op losse schroeven te staan.

Ook de recente regularisering van volgens het internationaal recht illegale Joodse nederzettingen op Palestijns land en de facto onteigening van Palestijnse gronden is een teken aan de wand.

De scepsis over de haalbaarheid van een onafhankelijke Palestijnse staat groeit dan ook zienderogen. Het is dus belangrijk dat de internationale gemeenschap Israël onder druk blijft zetten, schrijft Brigitte Herremans in een opiniebijdrage voor Knack.

Lees de opiniebijdrage.

Lees ook: Pax Christi International: Israël moet het internationaal recht respecteren 

Mail: brigitte.herremans@broederlijkdelen.be
Facebook: Brigitte Herremans
Twitter: @Briherremans

Foto: Matt A. Johnson/Creative Commons