Theater creëert dialoog tussen jongen en politie | Pax Christi Vlaanderen

Theater creëert dialoog tussen jongen en politie

‘Bendevorming’, onder deze noemer vond op 14 mei 2016 het jongerencongres van ‘Uit De Marge’ plaats. Jongeren verenigden zich, om met beleidsmakers en jongerenwerkers in dialoog te gaan over hun leefwereld. En zo'n bende heeft wat te vertellen, bv. over hoe het wel eens botst met de politie. Het wantrouwen tegenover agenten is groot en stereotypen steken al snel de kop op. Een bijzonder relevant thema dus om rond te werken.

Een weekend lang gingen we samen met jongeren uit Geraardsbergen en Antwerpen aan de slag. Al snel kwamen de negatieve ervaringen met de politie naar boven. Sommige jongeren opperden dat de politie te snel optreedt tegen alles wat een tikje van 'de norm' afwijkt. Rondhangen en er wat anders uitzien, zijn vaak al genoeg om controles uit te lokken. De deelnemers lieten luid en duidelijk horen dat zo’n controle een hoogst onaangename ervaring is. Zeker als de agenten in kwestie het gevoel geven dat ze hun macht misbruiken.

Verhalen genoeg om in scènes te gieten. Enkele repetities later was het ook zover: op 14 mei 2016 gingen we met theater in dialoog met het publiek. Het publiek reageerde met begrip op de problemen die op scène werden gezet. Ook het aanwezige Interventiehoofd van de Geraardsbergse politie gaf toe dat er ook aan de kant van de politie soms fouten worden gemaakt.

Het werd duidelijk dat er een groot communicatieprobleem is tussen jongeren en politie. Beide gebruiken een andere taal, laten zich op hun eigen manier uit en gedragen zich anders. Het zijn kortom twee aparte werelden, die elkaar niet begrijpen en als reactie elk nog meer op zichzelf terugplooien. Door met theater in dialoog te gaan, hopen we alvast bij te dragen aan een toenadering.

Thomas Deweer, Huisjoker UM4P