Stop met de angst aan te wakkeren | Pax Christi Vlaanderen
|
22 maart 2017

Angst moet vertrouwen worden. Gebeurt dat niet, dan worden de angstgevoelens bestuurlijk onbeheersbaar maar politiek manipuleerbaar.

Stop met de angst aan te wakkeren

In een opiniebijdrage voor DeRedactie roept journalist en columnist Mark Van de Voorde politici op om behalve bij de feitelijke veiligheid van de burgers, ook stil te staan bij het (on)veiligheidsgevoel van de mensen.

"Sommige politici en sociale media hebben na '22 maart' angst aangewakkerd door islam en terrorisme op één lijn te zetten, door een amalgaam te maken van vluchtelingen en geradicaliseerden of door elk cultureel verschil te bestempelen als een botsing van beschavingen", zegt Mark Van de Voorde. Hij roept op de angst niet te cultiveren tot een levenshouding. Wie dat doet gaat zich immers gedragen als een slachtoffer op zoek naar wraak en revanche.

"Het vreemde is dat nogal wat mensen zich zo gedragen", besluit Van de Voorde in zijn opiniebijdrage, "terwijl de echte slachtoffers van de aanslagen van een jaar geleden geen haat koesteren en geen wraak willen nemen maar vaak pleitbezorgers zijn van verzoening en maatschappelijke verbondenheid. Misschien wel omdat zij weten wat echte angst is."

Lees de volledige tekst op deze pagina van DeRedactie.

Mark Van de Voorde is bestuurslid bij Pax Christi Vlaanderen. Hij schreef in 2016 een essay 'Vrij Verdraagzaam Weerbaar', als antwoord op de aanslagen in Parijs. Het boek wordt op 22 maart 2017 - een jaar na de aanslagen in Brussel en Zaventem - voorgesteld in Brugge.