Staatssecretaris Francken breekt belofte | Pax Christi Vlaanderen

Staatssecretaris Francken breekt belofte

Eind oktober 2018 maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken bekend dat hij de hervestiging van kwetsbare vluchtelingen opschort, wegens een gebrek aan opvangcapaciteit. Marcel De Prins, vrijwilliger en bestuurslid bij Pax Christi Vlaanderen, en sinds vele jaren betrokken bij de opvang van vluchtelingen, noemt dit een "koude schaamteloze boodschap". Hij schreef zijn verontwaardiging neer in een opiniebijdrage, gepubliceerd op de websites van Orbit, DeWereldMorgen en MO*.

"Via radio en krant vernam ik op 25 oktober dat staatssecretaris Francken de beloofde hervestiging van kwetsbare vluchtelingen tijdelijk stopt, en dat mogelijk tot na de verkiezingen van volgend jaar. Juist nu 11.11.11 campagne voert voor meer veilige routes voor vluchtelingen, waaronder hervestiging. Dat is hypocriet. Ik ben verontwaardigd.

Als redenen voor de stopzetting van de hervestiging worden opgegeven: onvoldoende opvangcapaciteit, personeelstekort en het toegenomen aantal asielzoekers. Als geëngageerde burger in het opvangen en huisvesten van vluchtelingen kan ik niet anders dan dit hypocriet vinden! Begin juli besloot de regering om asielcentra en plaatsen in de Lokale Opvanginitiatieven (LOI) af te bouwen (wat in maart reeds aangekondigd was) en nu wordt geschermd met een tekort aan plaatsen en personeel. Ik kan niet anders dan dit een regelrechte schande vinden."

Lees verder op deze pagina van MO*.

Foto: Creative Commons