Solidariteit met Palestijns volk meer dan ooit nodig | Pax Christi Vlaanderen
|
2 december 2022

Nooit heeft het Palestijnse volk de steun en solidariteit van de internationale gemeenschap harder nodig gehad dan nu.

Solidariteit met Palestijns volk meer dan ooit nodig

Verklaring van Pax Christi International voor de Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk, 2022

Nu Israël een gevaarlijke ultrarechtse, ultraorthodoxe religieuze regering vormt, worden oorlogszuchtige Israëlische kolonisten, beschermd door de Israëlische defensiemacht (IDF), aangemoedigd tot wreedaardige aanvallen en wordt de heiligheid van de heilige stad Jeruzalem in gevaar gebracht. Nooit heeft het Palestijnse volk de steun en solidariteit van de internationale gemeenschap harder nodig gehad dan nu.

In minder dan een jaar tijd is de wereld getuige geweest van de onvergeeflijke moord op journaliste Shireen Abu Akleh door een scherpschutter van de IDF, van een alarmerend aantal arrestaties, opsluitingen en mishandeling van Palestijnse minderjarigen, van een exponentiële toename van het aantal moorden op Palestijnen, van de voortdurende ontreddering door de sloop van huizen, de meedogenloze confiscatie van Palestijns land en de uitbreiding van illegale nederzettingen.

Toch hoeft Israël nog steeds geen verantwoording af te leggen voor zijn flagrante schending van VN-resoluties en internationale en mensenrechtenwetgeving. Het Israëlisch bestuur maakt het maatschappelijk middenveld op schaamteloze wijze monddood. Een nieuwgekozen Knesset lid noemt zeer gerespecteerde mensenrechtenorganisaties een "existentiële bedreiging", terwijl de nieuwe premier ermee instemt om met terugwerkende kracht nederzettingen en buitenposten te legaliseren. De toekomst ziet er voor het belegerde Palestijnse volk somber uit.

En dus wordt de vraag: aan welke kant staat de internationale gemeenschap?

Solidariteit moet meer zijn dan een woord. Ze moet zichtbaar zijn, niet één dag, maar alle dagen. Solidariteit eist verandering. Laat deze gelegenheid eindelijk het moment zijn waarop onze solidariteitsbetuigingen worden omgezet in vastberaden actie ten behoeve van het Palestijnse volk.

30 november 2022