TO rond migratie | Pax Christi Vlaanderen

TO rond migratie

Op 24 en 25 februari 2016 maakte het Sint-Lievenscollege te Gent tijd en ruimte voor de ‘mondiale dag’. Gedurende twee dagen namen de 1000 leerlingen van de school deel aan workshops rond het thema migratie. U Move 4 Peace kon daarop – uiteraard – niet ontbreken! We werden uitgenodigd om de beleving van de jongeren in scènes om te zetten en aan de hand van theater het debat te voeren.

Leerlingen Amanda, Charlotte en Margot gingen ter voorbereiding buiten de schooluren met de thematiek aan de slag. Al snel werd duidelijk dat het onderwerp in de naaste omgeving van de drie enthousiaste scholieren verhitte discussies oplevert. Zij kozen er dan ook voor om precies die familiale spanningen en hete hangijzers rond het vluchtelingenthema op scène te brengen.

De verhitte discussies beperkten zich niet tot het toneel. Tijdens de voorstelling op de mondiale dag lieten hun medeleerlingen zich niet onbetuigd. Felle uitspraken werden niet geschuwd. Een greep eruit: “Ik begrijp wel dat die vluchtelingen naar hier komen, maar voor mij hoeft dat allemaal niet” en “Als wij naar ginder gaan, moeten wij ons toch ook aanpassen. Waarom doen zij dat hier dan niet”…

Maar er kwamen ook creatieve oplossingen uit de bus. Suggesties om de angst en vooroordelen tegenover vluchtelingen op het toneel en soms ook in de klas te overstijgen. Belgen en vluchtelingen kennen elkaar niet. Als wij andere mensen en culturen beter leren kennen en ‘de ander’ zien als mens, zetten we al een belangrijke stap naar samenleven. Uiteindelijk was iedereen het ermee eens dat niemand zomaar zijn thuis achterlaat. Hopelijk blijven we ook allemaal beseffen dat het echte probleem het conflict zelf is!