Reactie Pax Christi op de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel | Pax Christi Vlaanderen

Reactie Pax Christi op de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel

Pax Christi Vlaanderen onderschrijft onderstaande verklaring van Pax Christi International over de aanslagen van dinsdag 22 maart 2016. Wij voelen mee met het immense leed van de vele slachtoffers en roepen op om ondanks deze gruwelijke uitingen van haat niet te vervallen in een angstdiscours, maar naar verbondenheid te blijven streven.

Verklaring Pax Christi International

Pax Christi International, dat haar internationaal secretariaat in Brussel heeft, reageert geschokt op de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek (dichtbij de Europese instellingen), waarbij zovele mensen omkwamen en gewond raakten.

De internationale vredesbeweging veroordeelt met klem deze terreuractie en uit haar medeleven met de slachtoffers en hun familie.

Ondanks deze nieuwe dramatische confrontatie met het menselijk vermogen om levens te vernietigen en de menselijke waardigheid aan te tasten, houdt Pax Christi International vast aan haar streven om zich te laten leiden door liefde en geweldloosheid, en niet door angst en haat, die de kiemen vormen van terreur en oorlog.

Wij willen de hoop niet opgeven, ondanks tragedie en verlies. Wij geloven dat terreur niet zal overwinnen en dat de herinnering aan diegenen die vandaag de dood vonden de inspiratie zal bieden om te komen tot duurzame oplossingen voor blind geweld.

Wij blijven vastberaden om slachtoffers van geweld en terreur in vele landen ter wereld bij te staan; bij te dragen tot de condities om tot vrede te komen en de menselijke gemeenschap die opkomt voor sociale rechtvaardigheid, de rechtsstaat en menselijke veiligheid te voeden. Wij dringen aan op de versterking van civiele mechanismen om conflicten te hanteren, terreur tegen te gaan en daders ter verantwoording te roepen.

Wij bidden voor de slachtoffers, hun familie en gemeenschappen, en wij zijn solidair met mensen en organisaties wereldwijd die trachten in te gaan tegen de grondoorzaken van geweld en terreur. In dit jaar van barmhartigheid bevestigen wij als beweging onze inzet om verzoening te bevorderen in een breekbare wereld.

Brussel en Antwerpen, 22 maart 2016

Lees de originele verklaring (in het Engels of in het Frans)

Op Goede Vrijdag, 25 maart 2016, om 18 uur is er een wake op de Grote Markt van Antwerpen, waar ook een rouwregister ligt.

Lees ook: 

Het verdriet van België is ook ons verdriet, reactie van PAX Nederland

Ils ont eu le sang, ils n’auront pas la haine, een gezamenlijke reactie van Pax Christi Wallonie Bruxelles, Commission Justice & Paix, Magma, onderschreven door Pax Christi France