Persbericht: België moet verbod killer robots steunen tijdens VN-conferentie | Pax Christi Vlaanderen

Persbericht: België moet verbod killer robots steunen tijdens VN-conferentie

Meer dan zeventig VN-lidstaten nemen deze week deel aan een conferentie van de Verenigde Naties die zich buigt over “killer robots”, volledig autonome wapensystemen die zonder menselijke controle doelwitten selecteren en doden. Aangezien zowel het federale parlement en Belgische topwetenschappers en publieke opinie een verbod op killer robots steunen, moet ook de Belgische diplomatie kleur bekennen.

De VN-conferentie, die plaatsvindt tussen 27 en 31 augustus 2018, moet beslissen of er in 2019 onderhandelingen worden opgestart over een nieuw internationaal verdrag dat killer robots preventief verbiedt. 

Belgische positie

De afgelopen maanden gaven 26 landen, waaronder China, al expliciet aan zo’n onderhandelingen te willen opstarten. Ook het Duitse regeerakkoord beloofde begin 2018 te streven naar een wereldwijd verbod.

De positie van de Belgische regering is onduidelijk, hoewel het federale parlement zich in juli 2018 expliciet uitsprak voor het opstarten van onderhandelingen over een nieuw VN-verbodsverdrag.

Recente opiniepeilingen tonen ook dat minstens 60 % van de Belgen een verbod wil op de ontwikkeling, productie en gebruik van killer robots. Slechts 23 % opteert tegen een verbod. Opvallend is dat de steun voor een verbod bij de meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR zelfs nog groter is: 64 % in totaal. 

Ook wetenschappers en industrie willen verbod

Ook topwetenschappers en de Artificial Intelligence (AI) industrie ijveren ondertussen voor een verbod. In juli 2018 ondertekenden meer dan 2.000 topwetenschappers en 160 AI-bedrijven een oproep in die zin, en beloofden ze om zelf niet betrokken te zijn bij de ontwikkeling van killer robots.

In december 2017 riepen 116 Belgische wetenschappers, onder wie 88 topexperts inzake robotica en artificiële intelligentie, België ook op om te werken aan een nationaal en internationaal verbod op killer robots.

‘De technologie evolueert razendsnel, maar de diplomatie dreigt ondertussen stil te vallen. Na vijf jaar van VN-besprekingen is het tijd voor actie: België moet ondubbelzinnig de start van onderhandelingen steunen om killer robots te verbieden’, zegt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen en de internationale campagne “Stop Killer Robots”. 

Het Belgische parlement, publieke opinie en topwetenschappers: iedereen wil een verbod. Nu is het tijd voor de Belgische diplomatie om kleur te bekennen, besluit Staes.

Persbericht - 27 augustus 2018

Contact: Willem.staes@paxchristi.be, 0476/34 81 77 (aanwezig op de VN-conferentie in Genève)