Pax Christi International vormt jongeren in de Grote Meren-regio | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi International vormt jongeren in de Grote Meren-regio

Samen met 16 plaatselijke organisaties organiseert Pax Christi International in de Grote Meren-regio een groot vormingsproject in actieve geweldloosheid en ondernemerschap voor jongeren(leiders).

Met de steun van Pax Christi International lanceerden 16 organisaties (onder meer de Congolese Pax Christi-secties Pax Christi Uvira en Pax Christi Butembo, lidorganisatie Africa Reconciled in Goma en het Centre d’information et d’animation missionnaire - CIAM) in juli 2018 een reeks vormingen en activiteiten, voor jongeren en jongerenleiders. Die kaderen in het project ‘Strengthening new generations on active nonviolence and entrepreneurship’ van Pax Christi International. Doel van dit project is jongeren op te leiden en te empoweren in een geest van vrede en geweldloosheid, en om kwetsbare jongeren te helpen bij het opstarten van een kleine onderneming.

Het programma loopt simultaan in de drie landen van de Grote Meren-regio: Congo, Burundi en Rwanda. De 16 organisaties zullen vormingen geven in Kinshasa, Kananga, Kisangani, Goma, Bukavu, Butembo, Uvira, Butare en Bujumbura. Voorafgaand aan de lancering van het programma werden in het voorjaar 2018 in Goma en Kinshasa 32 jongerenleiders opgeleid, onder de noemer 'Training of Trainers'. Zij zullen de vormingen op de verschillende locaties gestalte geven.

In de DR Congo hebben deze vormingen, met de verkiezingen in het vooruitzicht, een grote actualiteitswaarde. Ondanks het geweld waarmee politieke activisten en mensenrechtenverdedigers die naar verandering streven te maken krijgen, hebben veel jongeren in Congo hoop voor de toekomst en laten zij hun stem horen. Het Pax Christi International-programma kan hen daarin ondersteunen.

De verkiezingskoorts in Congo stijgt met de week. Wat de toekomst zal brengen nu president Kabila zelf niet meer opkomt bij de in december 2018 geplande verkiezingen, is onduidelijk. Kabila’s coalitiepartner en presidentskandidaat Emmanuel Ramazani Shadary krijgt met Jean-Pierre Bemba en Félix Tshisikedi alvast twee stevige opposanten tegenover zich. Bemba, leider van het Mouvement de Liberation du Congo, stelde zich kandidaat nadat hij in juni 2018 door het Internationaal Strafhof in Den Haag in hoger beroep werd vrijgesproken van misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daarmee werd zijn eerdere veroordeling tot 18 jaar cel tenietgedaan. Tshisekedi steunt voornamelijk op de geloofsbrieven en achterban van zijn in 2017 overleden vader Etienne. Ondertussen is de Congolese regering er wel in geslaagd om miljonair Moise Katumbi van de vernieuwingsbeweging Ensemble pour le changement, een andere grote opposant, het land uit te houden. 

Op de nieuwspagina’s van Pax Christi International kom je meer te weten over de lancering in de diverse locaties, en de inhoud van de vormingen.

Foto: Training of trainers/Kinshasa/Pax Christi International