Pax Christi International & de ontwerptekst voor VN-onderhandelingen kernwapenverbod | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi International & de ontwerptekst voor VN-onderhandelingen kernwapenverbod

Pax Christi International publiceerde op 23 mei 2017 een verklaring over de ontwerptekst voor de VN-onderhandelingen voor een kernwapenverbod.

De VN maakte op dinsdag 22 mei 2017 in Genève een eerste ontwerptekst bekend voor een verdrag dat kernwapens uitbant. Het ontwerp zal voorliggen bij de VN-onderhandelingen in New York die op 15 juni 2017 starten en zullen duren tot 7 juli 2017.

Volgens de ontwerptekst ‘Convention on the Prohibition of Nuclear Weapons’ zal de ontwikkeling, productie, aanmaak en verwerving, en het gebruik en testen van kernwapens door het verdrag illegaal worden. De tekst werd voorgesteld aan diplomaten en vertegenwoordigers van de civiele maatschappij door de ambassadeur van Costa Rica Elayne Whyte Gómez, die de historische onderhandelingen zal voorzitten.

Pax Christi International en verschillende van haar leden, waaronder Pax Christi Vlaanderen, zullen de onderhandelingen voor een sterk verdrag, met de mens als focus, bijwonen. De inspanningen om te komen tot een juridisch sluitend verbodsverdrag kadert in de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Pax Christi International organiseert op 30 juni 2017 in de marge van de onderhandelingen in New York een event waarbij de ethische, humanitaire en religieuze lezing van de ontwerptekst besproken worden.

De tekst benadrukt de noodzaak en de reikwijdte van een verbodsverdrag: regeringen moeten “alles in het werk stellen om te garanderen dat kernwapens nooit en onder geen enkel beding meer gebruikt worden”. “De gevolgen van het gebruik van kernwapens overstijgen de staatsgrenzen en hebben een immense impact op het overleven van de mens, het milieu, socio-economische ontwikkeling, de wereldeconomie, voedselveiligheid en de gezondheid van toekomstige generaties”, aldus nog de ontwerptekst.

Pax Christi International bracht naar aanleiding van de bekendmaking van de tekst een verklaring uit.

Lees de verklaring (in het Engels) en meer info op de site van Pax Christi International

Lees de ontwerptekst (in het Engels)

Lees ook: Belgische Coalitie tegen Kernwapens verwelkomt ontwerp internationaal verbodsverdrag

Foto: ICAN