Pauselijke nieuwjaarsboodschap legt nadruk op migratie | Pax Christi Vlaanderen

Pauselijke nieuwjaarsboodschap legt nadruk op migratie

In zijn boodschap voor 1 januari 2018 roept paus Franciscus de VN op om migranten en vluchtelingen te beschermen.  

“Vrede is een diep verlangen voor iedereen”. Dat zegt paus Franciscus in zijn boodschap voor de Werelddag van de Vrede op 1 januari 2018. Hij legt in zijn boodschap de nadruk op de meer dan 250 miljoen migranten op de wereld, van wie 22,5 miljoen op de vlucht zijn voor geweld en armoede. Het Vaticaan gaf de tekst van de paus vrij op 24 november 2017.

Wij moeten voor vrede zorgen “voor elk individu en alle volkeren, en vooral voor diegenen die het meeste lijden onder de afwezigheid ervan", schrijft de paus. Franciscus roept de VN op om in 2018 actie te ondernemen in de migratiekwestie, onder meer door het uitwerken van twee Global Compacts[1]: een voor veilige en reguliere migratie, en een tweede voor vluchtelingen.

“Deze compacts zullen een kader scheppen voor beleidsvoorstellen en praktische maatregelen", zegt de paus. "Ze moeten geïnspireerd zijn door medeleven, vooruitziendheid en moed, en elke gelegenheid benutten om het vredesproces te bevorderen. Dat is de enige manier waarop het realisme dat van internationale politiek wordt verwacht niet uitmondt in cynisme en de globalisering van onverschilligheid.”  

De paus schuift vier prioritaire actiedoelen naar voor om verplaatste burgers – migranten en vluchtelingen – te helpen en te beschermen:

  1. Welcoming’: breid de legale middelen voor wettelijke toegang uit en drijf migranten en verplaatste personen niet langer uit naar landen waar zij geconfronteerd worden met vervolging en geweld;
  2. Protecting’: erken en verdedig de onschendbare waardigheid van diegenen die echte gevaren ontvluchten op zoek naar asiel en veiligheid, en voorkom de uitbuiting van deze vluchtelingen;
  3. Promoting’: ondersteun de integrale menselijke ontwikkeling van migranten en vluchtelingen;
  4. Integrating’: geef vluchtelingen en migranten de kans om volledig te participeren aan de samenleving die hen ontvangt, als onderdeel van een proces van gedeelde verrijking en vruchtbare samenwerking voor de integrale menselijke ontwikkeling van de lokale gemeenschap.

“We weten dat het niet voldoende is om ons hart te openen voor het lijden van anderen”, zegt de paus nog. “Er is nog heel wat werk te verzetten voor onze broeders en zusters opnieuw in vrede kunnen leven, in een veilige thuis”.

Lees de volledige boodschap voor 1 januari 2018 op deze pagina (in het Engels).

Foto: Creative Commons[1] Global Compact: een tienpuntenprogramma van de VN dat de basisregels weergeeft voor een sociaal verantwoordelijk gedrag van ondernemingen.