Paus op (omstreden) bezoek in Abu Dhabi | Pax Christi Vlaanderen

Paus op (omstreden) bezoek in Abu Dhabi

Op 3 februari 2019 vertrekt paus Franciscus voor een driedaags bezoek naar Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE). Hij is daarmee de eerste katholieke paus die de oliestaat en het Arabisch Schiereiland aandoet.

Op het programma staat een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Zayed. De paus zal er twee keer publiek optreden: tijdens een interreligieuze meeting, waarbij 'broederschap' centraal staat, en met een eucharistieviering voor de christenen van de UAE.

Het bezoek van de kerkvorst is niet onomstreden. Verschillende experts hebben het bezoek afgeraden, omwille van de betrokkenheid van de Verenigde Arabische Emiraten bij de oorlog in Jemen.

In The National Catholic Reporter komen Paul Lansu en Jan Peters van Pax Christi International aan het woord over het pauselijk bezoek. Moet de paus gaan praten in Abu Dhabi, of blijft hij er beter weg?

“In beide gevallen is er een risico”, zegt Paul Lansu. “Als je niet gaat, laat je hen gewoon verder doen waar ze mee bezig zijn. Als je wel gaat, heb je alleszins de gelegenheid om te praten. Ik hoop dat de paus de leiders in de Emiraten ervan kan overtuigen een andere politiek te voeren in verband met Jemen. Want wat er nu gebeurt, samen met Saudi-Arabië, is rampzalig”.

Lees het volledige artikel met interview (in het Engels)