Parlementsleden verdedigen Brigitte Herremans | Pax Christi Vlaanderen

Parlementsleden verdedigen Brigitte Herremans

In een opiniestuk in De Standaard van 19 oktober 2016 noemen drie parlementsleden de uitzetting van vredesactiviste en beleidsmedewerkster Brigitte Herremans van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen uit Israël onaanvaardbaar.

Brigitte Herremans werd uitgewezen omdat zij een gevaar zou betekenen voor de staat Israël. Zij mag het land de komende 10 jaar niet meer in. De parlementairen willen hierover vragen stellen aan buitenlandminister Didier Reynders (MR).

Wouter De Vriendt (Kamerlid Groen), Sarah Claerhout (Kamerlid CD&V) en Peter De Roover (Fractieleider N-VA) schrijven: "Over de grenzen van meerderheid en oppositie heen willen wij het debat openen over de moeizame samenwerking met Israël als het over het werk van ngo’s gaat. Het vredesproces moet op gang blijven, diplomatiek én in het veld. Dat is ook in het belang van Israël. Dit is precies wat Brigitte Herremans en Broederlijk Delen op hun manier actief beogen. Wat ons betreft is iemand die zich daarvoor inzet allesbehalve staatsgevaarlijk."

De drie parlementairen reisden in 2015 samen met andere collega's onder begeleiding van Brigitte Herremans naar Israël en de Palestijnse gebieden. Zij ervaarden de inbreng van Herremans als positief en constructief. "Haar standpunt valt volledig binnen de normale debatruimte en de krijtlijnen van het internationaal recht. Als dusdanig leveren zij een tastbare bijdrage aan het bevorderen van de idee dat een pad naar vrede mogelijk blijft."

Lees het volledige opiniestuk op deze pagina.

De uitwijzing van Brigitte Herremans kwam ook ter sprake in het Nederlandse radioprogramma van VPRO ‘Bureau Buitenland’. Brigitte Herremans ging in het programma in gesprek met publicist en journalist Natascha van Weezel over hoeveel ruimte er nog is voor dissidente of kritische stemmen in de staat Israël.