Opinie: Dit is geen oorlog | Pax Christi Vlaanderen

Opinie: Dit is geen oorlog

Mark Van de Voorde reageert op de oorlogsretoriek die in de nasleep van de aanslagen in Parijs almaar vaker wordt gebezigd.

Meteen na de aanslag van 13 november 2015 nam president Hollande het woord 'guerre' in de mond. Na de aanslagen in Brussel, Zaventem en Nice duikt de oorlogstaal steeds vaker op. Minder om de inbreng van onze Westerse legers in de oorlog tegen IS in Syrië en Irak te omschrijven, dan wel om de bloedige daden van terreur te duiden die sinds kort ook in onze eigen regio angst en afkeer wekken.

"Deze aanslagen zijn guwelijke misdaden", zegt Mark Van de Voorde in een opiniebijdrage op DeRedactie, "maar de term oorlog is een begrip waarmee je geen woordspelletjes speelt, want hij heeft consequenties. De term oorlog misleidt ook de eigen bevolking. Het begrip laat immers veronderstellen dat we op de aanslagen kunnen reageren, zoals op veldslagen in een oorlog, het creëert de illusie dat we het terrorisme kunnen doen stoppen, zoals men een oorlog doet eindigen. Een oorlog heeft een begin, een verloop en een einde. Crimineel terrorisme is van een andere orde. Je kunt het niet verslaan, omdat het ongrijpbaar is."

Lees de volledige bijdrage op deze pagina van DeRedactie.

Mark Van de Voorde is onafhankelijk publicist en bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen.

Foto: Dean Tersaki/Creative Commons