Ondanks nucleaire dreiging blijven grootbanken investeren in kernwapens | Pax Christi Vlaanderen
|
20 december 2022

Ondanks nucleaire dreiging blijven grootbanken investeren in kernwapens

Banken die ook actief zijn in België, zoals BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, en Santander, blijven investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, onderhoud of modernisering van kernwapens. Dat blijkt uit het nieuwe Don’t Bank on the Bomb rapport van de internationale campagne ter afschaffing van kernwapens (ICAN) en vredesorganisatie PAX.

Het onderzoek nam 24 grote kernwapenproducenten onder de loep die bijdragen aan de arsenalen van China, Frankrijk, India, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 306 financiële instellingen blijken daarbij meer dan 746 miljard dollar te investeren in die bedrijven. Het gaat daarbij zowel om leningen als beleggingen. Lange termijn investeringen zoals leningen zijn met 45,9 miljard dollar afgenomen. Dit zou kunnen wijzen op een grotere bewustwording van de risico's die kleven aan de kernwapenindustrie.

Ook Belgische burgers investeren onrechtstreeks mee in kernwapens

Uit de lijst van 306 financiële instellingen die werden onderzocht staan er ook een aantal die in België actief zijn. Zo investeren BNP Paribas $12,7 miljard, Deutsche Bank $11,45 miljard en ING $545 miljoen in massavernietigingswapens. Op die manier komt ook Belgische spaargeld onrechtstreeks terecht bij wapenproducenten die het niet altijd zo nauw nemen met het internationaal recht.

Het goede voorbeeld bestaat al in België

Gelukkig bestaan er ook al enkele goede voorbeelden in ons land. In 2018 paste KBC Bank het beleid op vlak van duurzaam investeren aan waardoor kernwapens als controversieel gedefinieerd werden en kernwapenbedrijven op de zwarte lijst kwamen te staan. De bank deed dit op basis van het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens dat in 2017 werd aangenomen door de VN en in 2021 in werking trad. En ook VDK bank weert al langer investeringen in kernwapenbedrijven. Deze banken nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door kernwapens niet te financieren.

In een jaar waarin de spanningen en nucleaire dreiging hoog opliepen, zouden ook andere banken en investeerders een duidelijk signaal moeten geven door hun relatie met kernwapenproducenten te beëindigen. Zonder financiële ondersteuning wordt de ontwikkeling en productie van massavernietigingswapens onmogelijk gemaakt. De financiële wereld heeft dan ook een cruciale rol te spelen om het aantal kernwapens in de wereld te doen dalen. 

Lees het volledige rapport