Actueel

Nobelprijs voor de vrede voor Colombiaans president

Het Noorse Nobelprijscomité kende op 7 oktober 2016 in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede toe aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Santos krijgt de prijs "voor zijn gedecideerde inspanningen om een einde te maken aan een burgeroorlog die meer dan 50 jaar duurde, 220.000 mensenlevens kostte en 6 miljoen Colombianen op de vlucht joeg." De Nobelprijs wordt uitgereikt op 10 december 2016, Internationale Dag van de Mensenrechten.

Eerbetoon

De Nobelprijs moet ook gezien worden “als een eerbetoon aan het Colombiaanse volk dat ondanks mishandeling en ontbering de hoop op rechtvaardige vrede niet heeft opgegeven, en aan alle partijen die hebben bijgedragen tot het vredesproces. De titel is ten slotte, niet in het minst, een eerbetoon aan de vertegenwoordigers van de ontelbare slachtoffers van de burgeroorlog.”

Vredesakkoord

De Nobelprijs komt er een week nadat de Colombiaanse bevolking zich in een referendum (nipt) uitsprak tegen het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering deze zomer sloot met de FARC, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Het vredesakkoord van 24 augustus 2016 zou officieel een einde maken aan een conflict dat 52 jaar duurde. Het akkoord moest bekrachtigd worden in een volksreferendum. Op 2 oktober 2016 stemde de Colombiaanse bevolking echter tegen alle verwachtingen in tegen het vredesakkoord. Voor de 50,23 % nee-stemmers gingen de amnestiemaatregelen kennelijk te ver om in te stemmen met het vredesakkoord.

Reacties

In een reactie voor Kerknet op de toekenning van de Nobelprijs zegt Pax Christi-algemeen secretaris Annemarie Gielen:

"Het uitreiken van de Nobelprijs voor de Vrede aan president Santos van Colombia is een aanmoediging voor de ingeslagen weg naar vrede voor álle Colombianen. Het is dankzij het participatief en inclusief proces dat duurzame vrede realistisch wordt. De mensen willen échte vrede en geen doekje voor het bloeden. Het proces bewijst dat werken aan vrede een langzaam proces is, maar het is het juiste alternatief voor de tientallen jaren van geweld, die de Colombianen in zoveel ellende hebben gestort. Wij beschouwen de Nobelprijs voor president Santos als een pluim en aanmoediging voor heel het Colombiaanse volk."

Pax Christi International juicht de keuze van het Nobelcomité toe. De internationale vredesbeweging steunt het Comité in zijn aanmoediging van de president, andere betrokken partijen en het middenveld om het vredesproces in Colombia verder te zetten, en tot een akkoord te komen waarmee het Colombiaanse volk zich kan verzoenen.

De verrassende nee-stem van 2 oktober tegen de in augustus jl. gesloten vredesovereenkomst betekende een diepe teleurstelling voor de vele Colombianen die wel achter het akkoord stonden. Maar het feit dat zowel de Colombiaanse regering, de FARC, de oppositie als de internationale gemeenschap de wil tonen om het vredesproces verder te zetten en tot een betere overeenkomst te komen is een positieve ontwikkeling. Pax Christi International belicht ook de belangrijke rol die de kerken – m.n. de mennonieten en katholieken – speelden in het bevorderen van de vrede in Colombia.

Lees de volledige reactie van Pax Christi International (in het Engels)

Lees ook de reactie van onze Noorderburen van PAX Nederland; zij hebben al vele jaren een intensieve werking in Colombia.

Lees ook: Pax Christi International: Colombiaanse nee-stem is stapsteen naar een steviger vredesproces

 

Foto boven: www.flickr.com/photos/ministerio_tic/6917085641),
Licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic | Flickr