Nieuwe reeks stadswandelingen 'Verhalen over Congo in ...' | Pax Christi Vlaanderen

Nieuwe reeks stadswandelingen 'Verhalen over Congo in ...'

In 2020 organiseert Pax Christi Vlaanderen opnieuw een reeks stadswandelingen onder de noemer 'Verhalen over Congo'. De wandelingen trekken door Antwerpen, en dit jaar ook door Hasselt, Brussel, Gent en Leuven. Gidsen zijn Guy Poppe, Lies Depickere en Michiel Stinckens.

Opgelet: verschillende van deze wandelingen zijn onder voorbehoud en/of volzet. Bekijk regelmatig de 'agenda' voor updates.

De wandeling in Antwerpen loopt langs straten en pleinen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo. Guy Poppe brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. De wandeling geeft aan hoe de Antwerpse zakenwereld het koloniale model mee vorm gegeven heeft. Je krijgt inzicht in het netwerk van zakenlui, politici en edellieden, die ten tijde van koning Leopold II fortuinen verdienden met de invoer van rubber en andere tropische waren uit Congo. De rijkdom van Antwerpen en de armoede van Congo zijn nauw met elkaar verbonden.

Aan het begin van de wandeling heet Annemarie Gielen de deelnemers welkom en geeft ze korte duiding bij het waarom van deze activiteit.

Data en vertrekplaats:

  • 12 september - volgeboekt
  • 19 september - 10 uur: nog enkele plaatsen beschikbaar
  • 4 oktober - 10 uur: nog enkele plaatsen beschikbaar

De wandelingen in Antwerpen beginnen aan Entrepot du Congo, Vlaamse Kaai 42, en duren ca. 3 uur.

--------

De relatie tussen Congo en België staat ook centraal in wandelingen door Brussel, Gent, Hasselt en Leuven. Michiel Stinckens (Brussel, Hasselt en Leuven) en Lies Depickere (Gent) gidsen de wandelaars op hun beurt doorheen de totstandkoming van Congo-Vrijstaat, de annexatie ervan door de Belgische staat en de Congolese onafhankelijkheid, aan de hand van gebouwen, sleutelorganisaties en -figuren in de vier steden.

De wandelingen duren 1,5 tot 2,5 uur en beginnen telkens stipt om 14 uur.

Data en vertrekplaatsen:

  • 27 juni – Brussel, Centraal Station: volgeboekt
  • 12 september – Hasselt, station (uitgestelde wandeling van 25 april 2020)
  • 26 september – Gent, Citadelpark: volgeboekt
  • 15 november – Leuven, stadhuis

Voor de wandelingen in Hasselt en Leuven kan je nog inschrijven.

Prijs voor deelname aan elk van de wandelingen is 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen. Vermeld duidelijk de plaats en datum van de wandeling van uw keuze. De inschrijving is geldig na betaling van de deelnameprijs.

Op de agendapagina vind je meer informatie over de wandeling van je keuze.

Inschrijvingsformulier

Wil je graag een bericht ontvangen als we de volgeboekte wandelingen opnieuw organiseren? Wil je graag met een groep deelnemen aan een volgende toer, stuur dan een mail naar paxchristi@paxchristi.be en laat je contactgegevens achter.

Foto's: Antwerpen/Eddy Hagen - Gent/Peter Depoorter/Creative Commons - Hasselt/Pax Christi Vlaanderen