Nieuwe bundel: weg van geweld | Pax Christi Vlaanderen

Nieuwe bundel: weg van geweld

Bij uitgeverij Eburon verscheen eind november 2017 de bundel 'Weg van geweld'.

In deze bundel onderzoeken verschillende auteurs de militaristische maar ook religieuze verheerlijking van geweld. In hun bijdragen stellen zij verschillende dimensies van de relatie tussen religie en conflict aan de orde.

In zijn bijdrage analyseert Fred van Iersel de complexiteit en gelaagdheid van relaties tussen religie en conflict op basis van een conceptuele analyse van het conflictbegrip. Waar hebben we het eigenlijk over, als we over religie, conflict en verbanden tussen beide spreken? Patrick de Pooter formuleert de katholieke visie op de scheiding tussen kerk en staat en de daarmee verbonden relatie tussen religie en conflict. Theo de Wit ontleedt het idee van de veiligheidsbehoefte en legt in een scherpe analyse een aantal onvermoede religieuze aspecten van het seculiere veiligheidsdenken bloot.

Paul Lansu, Senior policy advisor bij Pax Christi International, gaat in op het denken en spreken van de katholieke Kerk over oorlog. Hij levert hierbij een bijdrage aan het noodzakelijke en actuele doordenken van de christelijke opgave bij uitstek: de vijand lief te hebben.
Je kan het hoofdstuk van Paul Lansu voor ‘Weg van geweld’ hier lezen: Rechtmatige verdediging en het ideaal van de geweldloosheid

Deze bundel is het tweede deel van een tweetalige reeks Religie en veiligheid.

Lees meer op deze pagina van Uitgeverij Eburon. De bundel is te bestellen bij Standaard Boekhandel via deze pagina.