Nieuw onderzoek: 60 % van de Belgen wil internationaal verbod op ‘killer robots’ | Pax Christi Vlaanderen

Nieuw onderzoek: 60 % van de Belgen wil internationaal verbod op ‘killer robots’

Een nieuwe peiling, uitgevoerd in opdracht van Pax Christi Vlaanderen en de Campaign to Stop Killer Robots, toont dat 60 percent van de Belgische bevolking een internationaal verbod wil op ‘killer robots’.

Op woensdag 4 juli 2018 stemt het federaal parlement over de Belgische positie tegenover killer robots, volledig autonome wapensystemen die zonder menselijke controle mensen kunnen doden. In een representatieve YouGov peiling bij 1.004 Belgen, uitgevoerd tussen 21 en 25 juni 2018, werd respondenten de volgende vraag gesteld: “Vindt u dat België internationale inspanningen moet steunen om de ontwikkeling, productie en gebruik van volledig autonome wapens te verbieden?”

Hieruit blijkt duidelijk dat de Belgische bevolking een verbod op killer robots wil. 60 % van alle respondenten antwoordde positief, tegenover 23 % negatief. Opvallend is dat de steun bij de kiezers van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR zelfs nog groter is: 64 % in totaal.

Ook wetenschappers en industrie willen verbod

Het onderwerp staat ondertussen hoog op de agenda bij de Verenigde Naties. In april 2018 verzamelden VN-lidstaten in Genève voor diplomatiek topoverleg. 26 landen, waaronder China, gaven reeds aan onderhandelingen over een nieuw verbodsverdrag te willen opstarten. Ook het Duitse regeerakkoord beloofde te streven naar een wereldwijd verbod. De Belgische positie is nog niet bepaald. Minister van Defensie Vandeput stelde wel al in 2015 dat killer robots hem ‘koude rillingen’ bezorgen.

Ook topwetenschappers en de industrie ijveren ondertussen voor een verbod op volledig autonome wapensystemen. In december 2017 riepen 116 Belgische wetenschappers, onder wie 88 topexperts inzake robotica en artificiële intelligentie (AI), België op om te werken aan een nationaal en internationaal verbod op killer robots. Deze oproep volgde op vergelijkbare initiatieven in Canada en Australië. In juli 2015 riepen ook al meer dan 3.000 internationale wetenschappers op tot een verbod, terwijl in augustus 2017 116 CEO’s van robotica- en AI-bedrijven (onder wie Elon Musk) zich uitspraken tegen killer robots.

Na topwetenschappers en topindustriëlen wil nu ook de Belgische burger een internationaal verbod op killer robots. Onze parlementsleden moeten eveneens kleur bekennen: is het oké om beslissingen over leven en dood uit te besteden aan machines of niet?’, besluit Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.

Contact: Willem.staes@paxchristi.be, 0476/34 81 77

Zie ook een video-oproep van de internationale A.I.-topexpert Toby Walsch aan Belgische parlementsleden.

toby walsch - killer robots

Foto Unmanned Aircraft: Creative Commons