Mensenrechtenactivist Charis Basoko: 'De Congolese jeugd duldt dit regime niet langer'. | Pax Christi Vlaanderen
|
25 oktober 2017

Ik ben fier om Congolees te zijn, want dit land is zo mooi en heeft zo veel potentieel. Maar in plaats van dat potentieel te ontwikkelen, organiseert het regime de chaos. Dat is toch een schande!

Mensenrechtenactivist Charis Basoko: 'De Congolese jeugd duldt dit regime niet langer'.

In een gesprek met Kerknet getuigt Congolees mensenrechtenactivist Charis Basoko over zijn werk, zijn hoop en de risico's die aan politiek verzet zijn verbonden.

Charis Basoko is van half tot eind oktober 2017 in België. Hij werkte mee aan de reeks ‘Kleine helden’, waarin drie mensenrechtenactivisten getuigden over de risico’s en de beweegredenen van hun werk. Met Nadia Nsayi, beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen (foto), ging hij langs bij beleidsmensen en diplomaten.

charis basoko - nadia nsayi

Basoko is zelf beleidsmedewerker bij RODHECIC (Réseau d’Organisations des Droits Humains et d’Educations Civiques d’Inspiration Chrétienne), een netwerk van christelijk geïnspireerde organisaties voor mensenrechten en burgerschapsontwikkeling, partner van Broederlijk Delen. Hij studeerde aan de UCL en woonde tien jaar in België, maar keerde toch terug naar Congo. Tijdens zijn doortocht in België vraagt hij aandacht voor de Congolese strijd voor mensenrechten en de rechtstaat.

Na een interview met MO* sprak hij ook met Lieve Wouters van Kerknet. Basoko: “Ik ben fier om Congolees te zijn, want dit land is zo mooi en heeft zo veel potentieel. Maar in plaats van dat potentieel te ontwikkelen, organiseert het regime de chaos. Dat is toch een schande!”.

Lees het volledige interview op deze pagina van Kerknet.

Lees ook: Congolese mensenrechtenactivist Charis Basoko: 'Mijn hart klopt voor Congo'