Medewerker Palestijnse Circusschool blijft aangehouden | Pax Christi Vlaanderen

Medewerker Palestijnse Circusschool blijft aangehouden

De administratieve detentie van Mohammad Abu Sakha, medewerker van de Palestijnse Circusschool, is voor de tweede keer verlengd.

Op 11 december 2016 besliste het Hooggerechtshof van Israël dat Mohammad Abu Sakha aangehouden blijft. Abu Sakha komt uit Jenin, op de bezette Westoever en is sinds 2007 verbonden met de Palestijnse Circusschool. Hij werkte er sinds 2011 als performer (clown) en trainer. Op 14 december 2015 werd hij aan het militair checkpoint van Za’atara aangehouden, toen hij op weg was naar zijn werk in Birzeit, bij Ramallah. De oorspronkelijke administratieve detentie van zes maanden is ondertussen al twee keer verlengd. Abu Sakha zit volgens de nieuwe uitspraak zeker vast tot 11 juni 2017. Zijn aanhouding is gebaseerd op een geheim dossier waaruit moet blijken dat Abu Sakha een gevaar betekent voor de Israëlische staat.

Administratieve detentie is een procedure waarbij gedetineerden op basis van geheime bewijzen worden vastgezet, zonder dat zij in beschuldiging worden gesteld. Zij kunnen zich dus ook niet voor een rechtbank verantwoorden of verdedigen. Het Israëlisch leger heeft de toelating om op de bezette Westoever Palestijnse burgers gedurende zes maanden administratief aan te houden als er “aannemelijke gronden zijn om te veronderstellen dat de veiligheid van de regio of de publieke veiligheid die detentie vereisen”.

Jessika Devlieghere, oprichtster van de Palestijnse Circusschool, en sinds donderdag 8 december samen met haar man en medeoprichter Shadi Zmorrod Ambassadeur voor de Vrede van Pax Christi Vlaanderen, deed tijdens de huldiging nog een oproep om deze procedure aan te kaarten bij de Belgische overheid.

In de aanloop naar de hoorzitting over de zaak en de Ambassadeursviering vroeg Pax Christi Vlaanderen aan de andere Ambassadeurs voor de Vrede om een mail te sturen naar de Belgische vertegenwoordiging in Israël en de Palestijnse Gebieden. Daarin vragen de vredesambassadeurs om in te gaan op de vraag van de Palestijnse Circusschool, Amnesty International en andere ngo’s, om de zitting van 5 december 2016 in het Hooggerechtshof in Jeruzalem bij te wonen. Een heel aantal van de Ambassadeurs voor de Vrede gingen in op onze vraag. In zijn antwoord van 5 december op de mail van Ambassadeur voor de Vrede Johan Swinnen bevestigt Bruno Jans, consul generaal van België in Jeruzalem dat “het consulaat-generaal van België in Jeruzalem deze zaak met veel aandacht volgt. Onze missie is in nauw contact met Mevr. Devlieghere en Dhr. Zmorrod, en woont momenteel de hoorzitting bij die steeds aan de gang is.

Foto: Palestinian Circus School