Leuvense vredesbeweging viert Dag van de Vrede | Pax Christi Vlaanderen

Leuvense vredesbeweging viert Dag van de Vrede

Op 21 september 2018, Dag van de Vrede, organiseert de Leuvense Vredesbeweging een actie bij het standbeeld van Fonske.

De Leuvense Vredesbeweging zal die dag het standbeeld van Fonske, ‘Bron der Wijsheid’, een vredeskostuum aantrekken. Dat zal hij dragen gedurende de daaropvolgende week: de 'Week van de Vrede’.

Dit jaar vraagt de Leuvense Vredesbeweging speciale aandacht voor het VN-kernwapenverbod (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons), dat 1 jaar oud is. De beweging sluit daarbij aan bij de Stad Leuven, lid van Mayors for Peace, en roept onze regering op om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen. In het VN-verdrag zijn bezit, productie, dreiging, gebruik en opslag van kernwapens verboden. 60 landen hebben het verdrag ondertussen ondertekend, 14 landen hebben het geratificeerd. Het verdrag treedt in werking als 50 landen het verdrag geratificeerd hebben.  

Het VN-kernwapenverbod verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit VN-verbod. De grootse Nederlandse en Noorse pensioenfondsen, en in juni 2018 ook de KBC, besloten om hun investeringen in de kernwapenindustrie stop te zetten. Verrassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod (nog) niet, ondanks het eigen regeerakkoord.

Programma:

  • 17u. Fonske krijgt een vredeskostuum
  • 17u.10 Getuigenissen over Vrede – Ontwapening – Verzoening
    Verspreiding van actiebrieven: aan onze regering ‘teken het VN-kernwapenverdrag’
    Verkoop van vredesvlaggen ten voordele van de Vredesklok
  • 18u. einde actie

Het standbeeld van Fonske staat op het Rector De Somerplein, in Leuven.

Contact: ria.verjauw@telenet.be

Leuvense Vredesbeweging is een samenwerkingsverband van organisaties werkzaam rond vrede, ontwapening en verzoening. Pax Christi maakt deel uit van de samenwerking.