Laureaat Pax Christi Peace Award in MO*: ‘Voor jullie luxe betalen wij een prijs’. | Pax Christi Vlaanderen

Laureaat Pax Christi Peace Award in MO*: ‘Voor jullie luxe betalen wij een prijs’.

MO* sprak met vertegenwoordigers van de milieu- en rechtenbeweging ZODEVITE en van Pax Christi International uit Latijns-Amerika over de impact van het Mexicaanse ontginningsbeleid.

Op 29 oktober 2017 kreeg ZODEVITE, de geweldloze milieu- en rechtenbeweging van de Zoque-gemeenschap in de Chiapas-regio in Mexico, in Rome de International Peace Award van Pax Christi International. De beweging greep dat momentum aan om hun zaak in Europa te bepleiten. Een delegatie van de organisatie trok samen met Pax Christi-vertegenwoordigers uit Latijns-Amerika na de uitreiking onder meer naar Brussel. Via de Europese hoofdstad willen zij op ons continent bij beleidsmensen, maar ook bij de Europese bevolking, de problematiek de ‘extractieve industrie’ in Latijns-Amerika aankaarten.

Zij vragen meer aandacht voor de impact van het Mexicaanse ontginnings- en extractiebeleid op de natuur in de regio, en op het bestaan van de bevolking die er leeft, en die vaak moet wijken voor de economische motieven. Die motieven zijn geen puur Mexicaanse kwestie, zegt Mikeas Gómez in een interview met MO*-magazine: “Veel van de producten die men hier [in Europa] consumeert komen uit onze streken. Voordat die bij jullie thuis belanden, moeten er enorm veel mensen afzien. Ik hoop dat deze reis mensen hier helpt begrijpen dat door dit economisch model mensen van hun land verdreven worden, hongerlijden en in armoede leven. Dat activisten gecriminaliseerd en bedreigd worden. Ik hoop dat als mensen weten wat er gebeurt de solidariteit ook toeneemt.”

Mikeas Gómez nam op 31 oktober 2017 in Brussel deel aan een paneldiscussie over de extractieve industrie. Mee aan tafel zaten onder meer Gilberto Hernández van de Pax Christi-lidorganisatie Frayba, die ijvert voor mensenrechten in Chiapas en zich verzet tegen de ontginningsindustrie en de Colombiaanse Martha Romero van de Latijns-Amerikaanse afdeling van Pax Christi. Het panelgesprek werd georganiseerd door Pax Christi International, CIDSE en COMECE in Brussel.

Gilberto Hernández wijst in het MO*-interview op het belang van hun passage in Europa: “Momenteel wordt het vrijhandelsakkoord tussen Mexico en de Europese Unie heronderhandeld. We vragen Europese autoriteiten dat respect voor mensenrechten deel uitmaken van die akkoorden en dat de vrijhandel de conflicten om land en grondstoffen niet doen toenemen.”

Lees het volledige MO*-artikel: Inheemse Zoque uit Mexico: ‘Voor jullie luxe betalen wij een prijs’.

Je kan de 'panel discussion' van 31 oktober 2017 bekijken op YouTube. Klik hier voor deel 1. Vanaf deze pagina kan je ook de volgende delen bekijken