Image

Jij hebt de vredesstem waar Europa nood aan heeft

Actie

Wat in 2014 als een oorlog in een grensgebied begon tussen Rusland en Oekraïne, is ondertussen uitgedraaid tot een wrede oorlog. De Russische invasie is een grove schending van het internationaal recht. Beelden van drommen vluchtelingen en verwoeste gebouwen, verhalen over het leven in schuilkelders of over verkrachtingen en foltering overspoelen ons. Ze laten ons de slachtoffers van de oorlog zien en horen. We zijn er ons vaak niet bewust van dat trauma’s generaties meegaan en een voedingsbodem zijn voor nieuwe conflicten. Jouw vredesstem en financiële steun maken het verschil!

Door kennis over conflictdynamiek en trauma te verspreiden en een dialoog met wederzijds begrip te stimuleren kan vredesopbouw deze cirkel van onrecht doorbreken. De wortels van het conflict kunnen enkel zichtbaar worden – en dus aangepakt – als alle nodige stemmen betrokken zijn bij het verhaal. Door dit soort vredesopbouw te ondersteunen, draag jij bij tot de oplossing.

Over de militaire oplossing horen we veel: wapenleveringen die nu moeten gebeuren, defensiebudgetten die nu omhoog moeten. Pax Christi laat bewust een ander geluid horen. Jouw vredesstem brengen wij tot bij onze beleidsmakers, die te eenzijdig door het militaire verhaal gevoed worden. Enkel het militaire pad bewandelen zal geen einde brengen aan deze gruwelijke oorlog.Door gemeenschappelijke grond te zoeken via volgehouden diplomatieke inspanningen komt er ruimte voor echte gesprekken.

Mag de zachte aanpak er ook nog zijn?

Ook in Rusland laten mensen een ander geluid horen, met gevaar voor opsluiting en foltering. De Russische Svetlana Oetkina richtte samen met enkele andere vrouwen de beweging ‘Mjagkaja sila’ of ‘De zachte kracht’op. Zij nemen het op tegen het totalitaire regime en het militarisme in Rusland door middel van petities, protestacties en campagnes voor de vrijlating van politieke gevangenen. Ondanks hun zachtaardige aanpak werd medeoprichtster en journaliste Maria Ponomarenko gevangen genomen, omdat zij volgens het Russisch parket fake news verspreidt over het Russisch leger. Terwijl zij nog steeds vast zit, moeten haar beide kinderen overleven zonder moeder. Wij steunen haar!

Jij kan Maria en de ‘Mjagkaja sila’ ook steunen! Door vandaag een gift te doen, versterk je de partij die onvoldoende gehoord wordt. Als schenker investeer jij in het dialoogproces dat van onderuit vertrekt, zodat de lokale vredesbewegingen voldoende draagkracht hebben. Door consistent de druk op het beleid op te voeren, creëren we samen kansen op een duurzame aanpak, waar zowel overheden als de stemmen van de maatschappij samenkomen. Zo werken we toe naar een vredevolle aanpak, met zekerheid voor een veilige toekomst.

Vanaf een gift van €40 euro krijg je een fiscaal attest voor bij uw belastingaangifte waardoor je 45% belastingvermindering krijgt. Je draagt een steentje bij aan de toekomst van de onderdrukten, maar ook aan die van uzelf!

Ik steun de vredesstem

Wil je nog meer doen?

Je kan jouw eigen stem ook tot bij Maria zelf brengen. Schrijf een persoonlijke brief of kaart, die wij tot bij haar brengen. De afgelopen weken hebben we al enkele zeer inspirerende brieven binnen gekregen, waarin mensen hun steun betuigden. Het enige wat je hoeft te doen is deze brief (in het Nederlands, Engels of Russisch) versturen naar onderstaand adres, en wij zorgen voor de rest:

Annemarie Gielen, Italiëlei 98a, 2000 Antwerpen.

Laat dit conflict geen straatje zonder eind zijn, maar een nieuwe kans op een weg naar vrede. Bedankt voor je daad van solidariteit!

Foto's: (c) gettyimages - erhui1979/ (c) Mjagkaja sila