International Peace Award voor Pakistaanse mensenrechtenorganisaties | Pax Christi Vlaanderen

International Peace Award voor Pakistaanse mensenrechtenorganisaties

Pax Christi International kent de jaarlijkse International Peace Award toe aan twee mensenrechtenorganisaties in Pakistan.

De Vredesprijs gaat naar de Catholic Commission for Justice and Peace en de Human Rights Commission of Pakistan. Deze twee organisaties geven op een concrete manier uitdrukking aan de geweldloze strijd van de mensenrechtenbeweging in Pakistan. In een land waar geregeld sprake is van willekeurige aanhoudingen, martelingen, dood van gedetineerden, verdachte verdwijningen, institutioneel onrecht tegenover religieuze minderheden en standrechtelijke executies, eert Pax Christi International de oprechte en moedige houding van mensen die, tegen hardnekkige geweldpatronen en schendingen van de mensenrechten in, werken aan gerechtigheid en vrede. De organisaties ontvangen de vredesprijs op 17 november 2016 tijdens een ceremonie in de kapel van de Wereldraad van Kerken in Genève.

In haar brief aan de twee organisaties motiveert Greet Vanaerschot, algemeen secretaris van Pax Christi International, de keuze zoals volgt: "Het volhardend werk dat u levert, in bijzonder moeilijke omstandigheden en met groot gevaar voor uw eigen leven, betekent voor al diegenen in uw land die dagelijks lijden onder geweld en trauma’s een teken van hoop, moed en genezing."

De Peace Award werd in het leven geroepen in 1988 en wordt gefinancierd door het kardinaal Bernardus Alfrink Vredesfonds. Dit fonds lauwert individuen en organisaties die werken aan en pleiten voor vrede, rechtvaardigheid en geweldloosheid in alle uithoeken van de wereld.

Lees het volledige persbericht (in het Engels)