Indrukwekkende herdenking Hiroshima/Nagasaki in Leuven | Pax Christi Vlaanderen

Indrukwekkende herdenking Hiroshima/Nagasaki in Leuven

Zaterdag 8 augustus 2015: een zomerse dag in Leuven. Nietsvermoedende passanten werden aangesproken door leden van de Leuvense vredesbeweging: “Wij herdenken vandaag de honderdduizenden slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki.” Iedereen weet er van, iedereen deelt het medeleven.

Velen waren bereid om de petitie van Mayors for Peace te tekenen: een wereldwijd netwerk van burgemeesters, gestart in Hiroshima, dat zich inzet voor een kernwapenvrije wereld. De petitie kan ook online nog getekend worden.

Ook de petitie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, gericht aan de Belgische regering, werd vaak getekend. Ook deze kan online getekend worden.

Onze Leuvense vredesvrouw, Maria Donvil, zette zich aan het vouwen van kraanvogels en legde het geduldig uit aan geïnteresseerden.

's Avonds bood de Sint-Michielskerk, tevens Vredeskerk, het decor voor een intense en bezielde herdenkingsplechtigheid. Na een welkomstwoord van schepen Dirk Vansina, hield burgemeester Louis Tobback een vurig betoog voor de afschaffing van de kernwapens. Hij herinnerde aan de destructieve kracht van de bommen op Hiroshima en Nagasaki en hekelde de schending van het Non-proliferatieverdrag. Annemarie Gielen, algemeen secretaris van Pax Christi Vlaanderen, benoemde in haar lezing het ongemakkelijk gevoel dat de gruwel van de kernaanvallen met zich meebrengt. Zij hield o.a. een pleidooi voor Actieve Geweldloosheid als alternatief voor het oorlogsdenken (zie link onderaan artikel voor de tekst van haar lezing).

Twee filmpjes maakten het onderwerp van de plechtigheid nog levendiger: een introductiefilmpje over de menselijke impact van een atoomaanval en de getuigenis van Yasuaki Yamashita, overlevende van de kernaanval op Nagasaki (getoond tot 04:15). Beide filmpjes en nog veel meer informatie over nucleaire wapens zijn terug te vinden op de website van ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, waarvan Pax Christi lid is.

Erg indringend was ook de presentatie van Eloi Glorieux, campagneleider Energie van Greenpeace België. De feiten, de getallen, de gevolgen: het doet ons duizelen (zie link onderaan artikel voor de tekst van zijn PowerPoint presentatie). Bewustmaking over de gevolgen van het inzetten van kerntechnologie is een must.

Maria Donvil las enkele beklijvende gedichten en teksten voor, waaronder het gedicht “Vrouwen voor de vrede” van Anton Van Wilderode en “Ik ben het meisje van Hiroshima” in een vertaling van Marc Braet.

Een prachtig concert met liederen van Purcell, “Love’s a Sweet Passion”, sloot het gedeelte in de kerk af. De liederen werden gebracht door stadssopraan Noémie Schellens en bariton Kobe Baeyens, en muzikanten Jan Devlieger, Tine Van Parys en Bart Toose. Als toemaatje zongen ze de Ode aan de Vrede van Beethoven, zij het in een barok jasje.

Na het concert, trokken alle aanwezigen met een kaars in de hand naar de Dijleterrassen, waar al 1.000 kaarsjes waren aangestoken, ter herdenking van de honderdduizenden slachtoffers van de atoomaanvallen. Een indrukwekkend beeld om deze plechtigheid mee af te sluiten.

Met veel dank aan de Stad Leuven voor de intense en vlotte samenwerking.

– De lezing van Annemarie Gielen, Pax Christi Vlaanderen
– De presentatie van Eloi Glorieux, Greenpeace België
– De tekst van de kraanvogel
– De teksten, voorgelezen door Maria Donvil, Pax Christi Vlaanderen

Op de foto's:

Maria Donvil (tweede van links) geeft workshop ‘kraanvogels vouwen’ op de Grote Markt in Leuven. Foto Mario Franssen.

Vicerector Katlijn Malfliet, burgemeester Louis Tobback en schepen Dirk Vansina.
Foto Nieuwsblad, Hannelore Smitz.

Bariton Kobe Baeyens en sopraan Noémie Schellens.
Foto Nieuwsblad, Hannelore Smitz.


Kaarsjes aan de Dijleterrassen.
Foto Koen Ooms.