Herdenking atoomaanvallen van 1945 | Pax Christi Vlaanderen
|
23 juni 2017

Hoor de woorden van de ouderen en denk na over wat je zelf kunt doen voor vrede

Herdenking atoomaanvallen van 1945

In 1945 dropten Amerikaanse bommenwerpers twee atoombommen boven Japan. Op 6 augustus werd Hiroshima getroffen, op 9 augustus Nagasaki. De steden lagen in puin, de bevolking werd gedecimeerd.

Ter herdenking van deze bombardementen heeft in Leuven, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog zelf grotendeels in de as werd gelegd, jaarlijks een wake of ander evenement plaats. Dit is een samenwerking tussen de Leuvense vredesbewegingen en Pax Christi Vlaanderen. Dit jaar stellen de Vrouwen in 't Zwart hun wekelijkse stille wake open voor deze herdenking. Een delegatie van ‘Act for Japan.be’ zal de deelnemers van de wake toespreken.

Bij deze gelegenheid verwijzen de vredesorganisaties ook naar de actualiteit: op 7 juli laatstleden werd in New York door 122 lidstaten van de Verenigde Naties gestemd over een verbod op kernwapens. België was niet bij de onderhandelingen aanwezig. Tijdens de wake bieden de vredesorganisaties een brief ter ondertekening aan, gericht aan premier Charles Michel, om de Belgische regering te vragen effectieve stappen te zetten om kernwapens te verbieden.

De vredeswake heeft plaats op het Martelarenplein in Leuven, vlak voor het station. De wake begint om 12 uur en duurt ongeveer een uur. Iedereen is welkom om solidariteit te betuigen met de slachtoffers van toen.

______________________

Het Vredesoverleg Gent organiseert op zondag 6 augustus 2017 zoals ieder jaar een herdenking van de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Om 21u zingt sopraan Kyoko Ishida in de St.Niklaaskerk, samen met harpiste Hannah Van den Borne en koor de 2de Adem.  Daarna laten we aan de Korenlei de vredeskaarsjes te water onder begeleiding van zang en harpmuziek op de gondel van Viadoggio.

Meer informatie: klik hier.

Vredesoverleg Gent is een groep vertegenwoordigers van Gentse organisaties die de Vrede nastreven. Zij organiseren of ondersteunen vredesacties en laten de vredesstem horen bij het stadsbestuur van Gent. Pax Christi heeft een vertegenwoordiger in het overleg.

______________________

Ook in Bergen en Marchin hebben herdenkingen plaats: op resp. 5 en 6 augustus 2017.

Meer informatie: klik hier.

 Lees ook: Pax Christi en de herdenking van de atoomaanvallen