In hemelsnaam - colloquium over martelaarschap en blasfemie | Pax Christi Vlaanderen

In hemelsnaam - colloquium over martelaarschap en blasfemie

Op woensdag 24 februari 2016 heeft in de promotiezaal van de KU Leuven een colloquium plaats over martelaarschap en blasfemie. Het colloquium is een initiatief van het Centrum voor Vredesethiek KU Leuven en loopt in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen.

Na de moordende aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015 in Parijs brak een storm van verontwaardiging los. Het satirisch tijdschrift lag al een paar jaar (letterlijk) onder vuur nadat het ook spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde. Het idee dat een van de belangrijkste kernwaarden van de westerse cultuur, de vrijheid van meningsuiting, in het hart was geraakt, vond enorme weerklank (‘Je suis Charlie’).

In dit colloquium ter gelegenheid van de Vredesdag 2016 staan twee begrippen centraal: blasfemie of godslastering en martelaarschap. Enerzijds gaat het over de rol van blasfemie-beschuldigingen als aanjager van hedendaagse religieus geladen conflicten, en anderzijds over de eigentijdse bewondering voor ‘martelaars’, individuen die hun leven wagen of geven voor hoog aangeschreven waarden of (religieuze) idealen.

De lezingen zelf beginnen om 9.30 u. en worden in het Engels gegeven. Het colloquium sluit af met de vertoning van Des Hommes et Des Dieux, een film van Xavier Beauvois.

De deelnameprijs bedraagt 15 euro incl. koffiepauzes (10 euro voor leden van Theologisch Forum – gratis voor studenten KU Leuven).
Inschrijven via http://www.kuleuven.be/vsc (code CA44). De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het bedrag op BE60 7340 0666 0370 op naam van KU Leuven. Gelieve bij betaling IN HET VRIJE MEDEDELINGSVAK duidelijk de naam van de deelnemer(s) te vermelden alsook het nummer 400/0012/12943.

Het volledig programma met informatie over sprekers en inhoud vind je op deze pagina

Website:  http://theo.kuleuven.be/en/research/centres/centr_peace