Gezamenlijke oproep tot respect voor de basisprincipes van onze samenleving | Pax Christi Vlaanderen
|
22 april 2016

Over deze principes, zoals de scheiding van Kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting, de strijd tegen discriminaties, de vrijheid om te geloven en om niet te geloven, maar ook de onontbeerlijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen, kan niet worden onderhandeld. Vandaag niet. Morgen niet.

Gezamenlijke oproep tot respect voor de basisprincipes van onze samenleving

Op 20 april 2016, bijna een maand na de moordaanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel, stelde de federale regering samen met vertegenwoordigers van de erkende levensbeschouwingen in ons land een gezamenlijke oproep op tot respect voor de basisprincipes van onze samenleving.

Een oproep die ook geldt als herbevestiging van 'onze permanente en onophoudelijke verbintenis om te strijden tegen haat, extremisme en gewelddadig radicalisme'.

De vertegenwoordigers van de erkende levensbeschouwingen, met onder meer aartsbisschop Jozef De Kesel namens de katholieke Kerk, hadden op 20 april een ontmoeting met premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens. De eerste minister sprak de wens uit dat dit interlevensbeschouwelijk overleg, naar het voorbeeld van onze buurlanden, een permanent karakter zou krijgen.

De oproep besluit: 'Meer dan ooit moet de staat de veiligheid van elke burger en zijn vrijheid om zijn overtuigingen uit te drukken, verdedigen met respect voor de democratie en de rechtstaat.'

Lees de volledige oproep.

Bron: Kerknet

Foto: Ronan Shenhav/Creative Commons