Congolese vredesactivist Luc Nkulula komt om in brand | Pax Christi Vlaanderen

Congolese vredesactivist Luc Nkulula komt om in brand

De Congolese mensenrechtenactivist Luc Nkulula, medeoprichter van Lucha, kwam om het leven bij een woningbrand.

In de nacht van zaterdag op zondag 10 juni 2018 kwam de Congolese mensenrechtenactivist Luc Nkulula om het leven bij een brand in zijn woning in Goma. Hij was 32. Nkulula studeerde rechten in Goma en was een van de medeoprichters en drijvende krachten achter de burgerbeweging Lucha (Lutte pour le Changement).

Lucha is een groeiende, jonge burgerbeweging, die op een vreedzame manier ijvert voor democratie en verandering in Congo: zij komen op voor eerlijke verkiezingen en voeren campagnes voor mensenrechten, maar evengoed voor basisvoorzieningen zoals proper water en goede en goed onderhouden wegen. In 2015 was Micheline Mwendike van Lucha, nauwe medestander én goede vriendin van Luc, onze gaste en getuige tijdens de Vredesweek. Onze medewerkster Nadia Nsayi ontmoette Luc nog afgelopen maart, tijdens haar dienstreis in Congo.

Verschillende oppositieleden in Congo, o.w. Moïse Katumbi en Felix Tshisekedi, maar ook bekende Congolese figuren zoals Dr. Denis Mukwege betuigden hun medeleven met de tragische dood van de jonge vredesactist. Medestanders van Luc sluiten kwaad opzet bij deze brand niet uit. Zij willen alleszins dat er een onderzoek komt. “Voor ons is hij een echte held, een voorbeeld van engagement, van moed, van doorzettingsvermogen. Wij zijn ervan overtuigd dat Lucs boodschap aan alle jongeren in de RDC gehoord werd: nl. dat we alles moeten geven voor verandering in ons land”, aldus nog een van Lucs vrienden.

Africa Reconciled, partner van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, werkte vaak samen met Luc Nkulula. Africa Reconciled-coördinator Pascal Mugaruka: “Ontzet en met tranen in de ogen hebben wij bij Africa Reconciled het plotse overlijden vernomen van Luc Nkulula, bij een brand in zijn huis. Luc is een echte bron van inspiratie voor de leden van onze jongerenclubs, die hij mee heeft opgericht. De jongeren van Africa Reconciled in het bijzonder en van over heel Congo zullen zijn loyauteit en zijn moed niet vergeten. Hij is een voorbeeld voor een geëngageerde, bewuste jeugd, en laat vele ‘Lucs’ achter hem: een gedreven kompas voor zeelieden op volle zee… Luc, je hebt ons verlaten, maar ik ben er zeker van dat je blij zult zijn te horen dat we je strijd voortzetten, tot het Congolese volk eindelijk vrij is.”

Op zondag 17 juni 2018 om 17 uur is er een rouwdienst voor Luc in de Eglise Saint Charles Borromée in Molenbeek, in aanwezigheid van Lucha-leden uit Europa. Meer info via deze link.

Foto: Luc Nkulula tijdens een workshop bij Africa Reconciled in juni 2017/AR