Congolese mensenrechtenactivist Charis Basoko: 'Mijn hart klopt voor Congo' | Pax Christi Vlaanderen

Congolese mensenrechtenactivist Charis Basoko: 'Mijn hart klopt voor Congo'

Congolees mensenrechtenactivist Charis Basoko reist twee weken door België, om aandacht te vragen voor de Congolese strijd voor mensenrechten en de rechtstaat, en vooral om de stem van jonge Congolezen die die strijd te laten horen. MO*-magazine sprak met hem.

In het kader van de reeks ‘Kleine helden’ spraken drie mensenrechtenactivisten (uit Guatemala, Israël en Congo) over hun werk, hun passie en hun hoop. MO*-magazine sprak met een van hen, Charis Basoko. Basoko leefde tien jaar lang in België. Hij studeerde hier. Toch keerde hij terug naar geboorteland Congo. Op zijn toer door België met Nadia Nsayi, de laatste twee weken van oktober 2017, sprak hij met beleidsmakers, gaf hij een lezing in De Markten (Kleine helden) en trof hij een klas enthousiaste leerlingen van het Sint-Jozefscollege in Aalst. Congo mag dan al een politieke crisis beleven, aan bezieling en liefde voor zijn land ontbreekt het Charis Basoko in geen geval.

“Mijn hart klopt voor Congo, ik voel het in mijn huid, mijn haar, mijn bloed, mijn geest. Ik kan dat niet rationeel uitleggen. Voor mij is er niks nobeler dan vechten voor mijn geboortegrond. Vechten voor mijn waarden.”.

Lees het volledige gesprek met Charis Basoko in MO*.

Copyright portretfoto: Robbe Lattré