Brigitte Herremans bij aankomst in Israël uitgewezen | Pax Christi Vlaanderen

Brigitte Herremans bij aankomst in Israël uitgewezen

Op vrijdag 9 september 2016 werd Brigitte Herremans, beleidsmedewerker/woordvoerder voor het Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, bij haar aankomst in Israël uitgewezen.

Brigitte zou een groep jongeren op inleefreis in Israël en de Palestijnse gebieden begeleiden. De groep zet ondertussen haar reis verder zoals gepland en werd goed opgevangen door het reisbureau.

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen zijn onthutst over dit incident, maar vastberaden het werk in de regio voort te zetten.

Al meer dan 15 jaar zet Broederlijk Delen zich samen met Pax Christi Vlaanderen in voor een duurzame vrede in Israël en Palestina. We ondersteunen Israëlische en Palestijnse mensenrechten- en vredesorganisaties die op het terrein aan verandering werken. “Israël wil deze stemmen doen verstommen en viseert ook steeds meer mensenrechtenactivisten in het buitenland", stelt Brigitte Herremans. “Dit incident ligt in het verlengde van Israëls heksenjacht tegen dissidente stemmen”.

We constateren dat Israël de tweestaten-oplossing systematisch vernielt en de basisrechten van Palestijnen op grote schaal schendt. Tegelijkertijd veroordelen we  ook de schendingen van het internationaal recht aan Palestijnse zijde. We betreuren dat het de internationale gemeenschap ontbreekt aan politieke wil om moedige maatregelen te nemen en de druk op Israël op te voeren.

Daarom is de stem van organisaties als Broederlijk Delen en Pax Chriisti Vlaanderen zo belangrijk. Wij bieden een tegengewicht en pleiten voor rechtvaardige politieke actie.

Bekijk een gesprek over de uitwijzing met Bart Schols en Brigitte Herremans in De Afspraak (Eén, 12 september 2016)

Lees ook:

Het verdriet van Israël. Vredesactiviste Brigitte Herremans uit Tel-Aviv gedeporteerd (opiniebijdrage van Ludo Abicht in De Morgen )

Brigitte Herremans: Ik begrijp de angst van het Joodse volk perfect (dD+ betalend artikel)

Israël maakt élke kritiek monddood (opiniebijdrage van Alain Platel op DeRedactie, 18 september 2016)

Ik haat en ik bemin (opiniebijdrage van Emmanuel Stein in De Morgen)

Uit het land gezet na nacht in Israëlische cel (dS+ betalend artikel)

Heksenjacht op ngo's in Israël (dS+ betalend artikel)

Israël, leg ons het zwijgen niet op (opiniebijdrage van Raphael Shilhav in MO*)

Brigitte Herremans over de radicaliserende staat Israël (gesprek met Brigitte Herremans in MO*)

Verslag van de inleefreis van jongeren in Israël & Palestina

Mail: brigitte.herremans@broederlijkdelen.be
Facebook: Brigitte Herremans
Twitter: @Briherremans

Foto: Broederlijk Delen