Boekvoorstelling: Israël & Palestina: de kaarten op tafel | Pax Christi Vlaanderen

Boekvoorstelling: Israël & Palestina: de kaarten op tafel

Op maandag 3 oktober 2016 organiseren Pelckmans Pro, Broederlijk Delen en boekhandel Het Paard van Troje een voorstelling van 'Israël & Palestina. De kaarten op tafel', een boek van Ludo Abicht en Brigitte Herremans.

Het Israëlisch-Palestijns conflict is als nieuwsonderwerp enigszins op de achtergrond geraakt. De situatie zit sinds 2000 muurvast. Veel mensen die betrokken waren bij vredesgesprekken hebben de hoop op een tweestatenoplossing – een onafhankelijke Palestijnse staat naast de staat Israël – opgegeven en lijken zich neer te leggen bij een ‘eenstaatrealiteit’. 

In Israël & Palestina. De kaarten op tafel keren Brigitte Herremans en Ludo Abicht, aan de hand van een historisch overzicht, terug naar de essentie van het conflict. In de grond draait het om land en basisrechten: Israël heeft een eigen staat en het verhindert de oprichting van een Palestijnse staat. Palestijnse en Israëlische mensenrechtenactivisten en academici illustreren hoe Israël ongehinderd de nederzettingenbouw opdrijft en de Palestijnse maatschappij systematisch verwoest. 

De auteurs betogen dat een tweestatenoplossing echter geen onmogelijke wensdroom is. Wel is een moediger engagement van beleidsmakers en een kritische benadering tot het conflict nodig. Die kritische houding baseert zich eerder op feiten dan op emoties en durft het onrecht aan beide kanten benoemen. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor een effectief vredesproces. Een rechtvaardige oplossing van het conflict blijft immers essentieel: voor Palestijnen en Israëli’s én voor de bevordering van de stabiliteit in het Midden-Oosten.

De boekvoorstelling heeft plaats om 20 u. in het Arcatheater, Sint Widostraat 4, Gent.

Onder leiding van Phara De Aguirre (VRT) gaan Ine Roox (De Standaard), Ludo Abicht (Universiteit Antwerpen) en Brigitte Herremans (Broederlijk Delen) in gesprek.  
Aansluitend aan het panelgesprek is er om 21 u. een receptie.

Inschrijven kan door voor 28 september 2016 een mailtje te sturen met je naam naar ellen.peeters@pelckmanspro.be.

Brigitte Herremans is arabiste en medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen.
Ludo Abicht is filosoof, auteur en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen.

Mail: brigitte.herremans@broederlijkdelen.be
Facebook: Brigitte Herremans
Twitter: @Briherremans

 
Omvang: ca. 240 blz - Prijs: ca. € 24,95 - Pelckmans Pro - ISBN: 978-94-6337-013-4