Belgische Coalitie tegen Kernwapens verwelkomt ontwerp internationaal verbodsverdrag kernwapens | Pax Christi Vlaanderen
|
23 mei 2017

'België en de NAVO moeten zich dringend bezinnen: willen ze eigenlijk wel af van kernwapens?'

Belgische Coalitie tegen Kernwapens verwelkomt ontwerp internationaal verbodsverdrag kernwapens

Op 22 mei 2017 presenteerden de Verenigde Naties de eerste versie van een nieuw internationaal verbodsverdrag op kernwapens. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens en de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) verwelkomen deze mijlpaal om kernwapens te verbieden en roepen België en andere NAVO-landen op om alsnog deel te nemen aan de historische VN-onderhandelingen. NAVO-lidmaatschap kan geen excuus zijn om de verbodsonderhandelingen te boycotten.  

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens en de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) juichen het ontwerpverdrag toe en roepen België en andere NAVO-landen op om alsnog deel te nemen aan de verbodsonderhandelingen. ‘Dit is alweer een historische stap richting kernwapenvrije wereld. Meer dan twee derde van VN-lidstaten zal tegen 7 juli 2017 een definitief verbodsverdrag onderhandelen. Op een moment dat de NAVO verzamelt in Brussel stelt dit de keuze voor de federale regering op scherp: aan welke kant van de geschiedenis wil België staan?’, zegt Pieter Teirlinck van Vrede vzw.

Geen revolutionaire stap

Een verbodsverdrag staat niet gelijk aan onmiddellijke en volledige ontwapening, maar is een deeltjesversneller richting kernwapenvrije wereld. Het is een logische volgende stap in een geleidelijk proces dat leidt tot volledige nucleaire ontwapening. Een nieuw verbodsverdrag verhoogt de druk op de kernwapenstaten -die allen grootschalige en dure moderniseringen van hun nucleaire arsenalen plannen- om volledig te ontwapenen.

Een nieuw verbodsverdrag is ook essentieel om een ineenstorting van het Non-proliferatieverdrag (NPV) en een nieuwe nucleaire wapenwedloop te vermijden. Steeds meer landen raken immers in toenemende mate gefrustreerd over het gebrek aan ontwapening van de vijf officiële kernwapenstaten. Doordat een nieuw verbodsverdrag de druk verhoogt op de kernwapenstaten om te ontwapenen, verhindert het dat niet-kernwapenstaten zich niet langer iets aantrekken van hun belofte om geen kernwapens te verwerven.

Waar is België?

België boycot momenteel, onder zware druk van de NAVO, deze historische VN-onderhandelingen. ‘Ons land pretendeert te streven naar een kernwapenvrije wereld, maar wil gemoderniseerde Amerikaanse kernwapens blijven huisvesten in Kleine Brogel en wil nieuwe gevechtsvliegtuigen uitrusten met kernwapens. België en de NAVO moeten zich dringend bezinnen: willen ze eigenlijk wel af van kernwapens?’, stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen zich de vraag.

Op 6 juni 2017 bespreekt het federaal parlement een resolutie die de regering oproept om alsnog deel te nemen aan de VN-onderhandelingen. De tekst is zowat identiek aan een eerdere resolutie van het Europees Parlement die gesteund werd door Europarlementsleden van N-VA, MR, CD&V en Open VLD. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens roept de federale meerderheidspartijen op om een consequente houding aan te nemen en de voorliggende federale resolutie te steunen.  

Het is immers niet de vraag of een verbodsverdrag er komt, enkel welke definitieve vorm zo’n verdrag aanneemt. Door multilaterale VN-onderhandelingen te boycotten, verspeelt België elke kans om te wegen op de inhoud van het verbodsverdrag.

Contact:

Willem Staes, beleidsmedewerker Veiligheid en Ontwapening, Pax Christi Vlaanderen

willem.staes@paxchristi.be, 0476/34 81 77. 

Lees ook: De NAVO en de 2%-norm