België weigert mee te werken aan VN-verbod killer robots | Pax Christi Vlaanderen

België weigert mee te werken aan VN-verbod killer robots

VN-lidstaten, waaronder België, beslissen tussen 21 en 23 november 2018 of er volgend jaar formele onderhandelingen worden opgestart om ‘killer robots’ te verbieden. De Belgische diplomatie weigert ondertussen een parlementaire resolutie uit te voeren die oproept tot een internationaal verbod.

Killer robots zijn volledig autonome wapensystemen die zonder menselijke controle doelwitten kunnen selecteren en doden. Meer dan 100 landen steunen de start van onderhandelingen om dergelijke wapensystemen aan banden te leggen.

Parlement buitenspel

In een resolutie van juli 2018 riep ook het federale parlement, op initiatief van Peter Buysrogge (N-VA) de regering op om onderhandelingen over een internationaal verbod te steunen.

Deze oproep werd in augustus 2018 echter volledig genegeerd door de Belgische diplomatie, die zich in Genève expliciet verzette tegen onderhandelingen over een internationaal verbod. Het parlement werd zo volledig buitenspel gezet.

Dit terwijl een opiniepeiling (juli 2018) toont dat minstens 60 % van de Belgen een verbod wil op de ontwikkeling, productie en gebruik van killer robots. Opvallend is dat de steun voor een verbod bij de kiezers van meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR zelfs nog groter is: 64 % in totaal.

Ook AI-industrie wil verbod

De Belgische diplomatie komt zo steeds geïsoleerder te staan. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep vorige week nog op tot een verbod, terwijl ook topwetenschappers en de Artificial Intelligence (AI)-industrie ijveren voor een verbod. In juli 2018 ondertekenden meer dan 2.000 topwetenschappers en 160 AI-bedrijven een oproep in die zin, en beloofden ze om zelf niet betrokken te zijn bij de ontwikkeling van killer robots.

In december 2017 riepen 88 Belgische topexperts inzake robotica en artificiële intelligentie de federale regering al op om te werken aan een nationaal en internationaal verbod op killer robots.

Eigenlijk is het eenvoudig: het Belgische parlement wil een verbod. De Belgische bevolking wil een verbod. De Belgische AI-wereld wil een verbod. Een duidelijke meerderheid van VN-lidstaten wil een verbod. Waarop wacht deze regering eigenlijk nog om haar volle gewicht achter de start van verbodsonderhandelingen te gooien?”, besluit Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.

Contact: Willem.Staes@paxchristi.be, 0476/348177

Pax Christi Vlaanderen en Vredesactie zijn lid van de International Campaign to Stop Killer Robots, een coalitie van 86 organisaties uit 49 landen.

Zie ook:

DIt persbericht verscheen ook in De Morgen