België en kernwapens: kritischer toekijken kan geen kwaad | Pax Christi Vlaanderen

België en kernwapens: kritischer toekijken kan geen kwaad

Wat het beleid van ons land inzake kernwapens betreft, mogen onze informatiebronnen best wat kritischer en alerter wezen, stelt Tom Sauer in Knack.

In de nacht van 8 op 9 september 2016 voerde Noord-Korea opnieuw een kernwapentest uit. Daarmee maakt het land duidelijk zich niet al te erg te storen aan non-proliferatieverdragen en recente voorstellen om onderhandelingen op te starten om tot een volledig verbod op kernwapens te komen.

Maar ook België heeft weinig oren naar een verbod. Ons land, dat een aantal kernwapens huisvest, stemde onlangs tegen die voorstellen, die nochtans door een meerderheid van landen gedragen worden. België heeft de voortrekkersrol die het innam in de strijd tegen landmijnen en clustermunitie afgelegd, en zich bij een groep landen geschaard die zich vastbijten in de doctrine van de nucleaire afschrikking. De Belgische houding m.b.t. kernontwapening is overigens niet bijster prominent aanwezig in de media.

In een opiniebijdrage voor Knack vraagt dr. Tom Sauer zich af of die tegenstem ‘niet vreemd is voor een land als het onze, dat zegt mensenrechten hoog in het vaandel te dragen?'. En of onze media terzake niet wat meer kritiek aan de dag kunnen leggen.

Lees hier de opiniebijdrage.

Lees ook: Persbericht: 107 landen willen kernwapens verbieden, België volhardt in nucleaire status quo

Tom Sauer is professor Internationale Politiek aan de UA en lid van de Algemene Vergadering van Pax Christi Vlaanderen.

Foto: ICAN/Creative Commons