Wat als straf doodmaakt? | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
10 oktober 2022

In België is de doodstraf officieel afgeschaft. Toch zijn er vragen te stellen bij het Belgisch detentiebeleid. Want ... 'Wat als straf doodmaakt?' Staat levenslang opsluiten niet gelijk met een doodstraf? Wat met het groot aantal zelfdodingen? Luister mee naar gastspreker Koen Geens.

18 oktober 2022

Racisme en uitsluiting beginnen bij vooroordelen. In 'Ik weiger te haten. Over mechanismen die antisemitisme veroorzaken en in stand houden' beschrijft Geert Vervaele dit fenomeen. Kom mee praten over hoe jij dit ervaart! En leer zelf hummus maken.

23 oktober 2022

Op 23 oktober is het weer zover! Dan stappen we met duizenden door de straten van Brussel voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Kom jij ook mee?

10 oktober, 2022 - 19:30

Wat als straf doodmaakt?

In België is de doodstraf officieel afgeschaft. Maar "Wat als straf doodmaakt?" Wat met levenslange oplsluiting en de vele zelfdodingen? Met gastspreker Koen Geens.

Op 10 oktober is het internationale dag tegen de doodstraf.

In België en in heel Europa is de doodstraf officieel afgeschaft. Toch zijn er ook vragen bij het huidig Belgische detentiesysteem te stellen. Want "Wat als straf doodmaakt?" Staat levenslang opsluiten zonder enige kans op strafvermindering en terugkeer in de maatschappij, niet gelijk met een doodstraf zonder executie? Kan de uitzichtloosheid een reden zijn voor het groot aantal zelfdodingen in onze gevangenissen?

Gastspreker is Koen Geens, voormalig Minister van Justitie en Federaal Volksvertegenwoordiger voor de CD&V. 

Serge Rooman, directeur van de gevangenis in Merksplas zorgt voor een nabeschouwing.

-----------

Praktisch:

  • Maandag 10 oktober 2022
  • Van 19.30 u. tot 21.10 u. (Onthaal vanaf 19.00 u - Napraten bij drankje tot 21.45 u.)
  • Thomas More Antwerpen, Campus National, Kronenburgstraat 62-68, 2000 Antwerpen

Gratis, maar inschrijven verplicht.

Inschrijvingsformulier

---------

Op initiatief van Without Walls samen met Pax Christi Vlaanderen en Thomas More