Stadswandeling: Verhalen over Congo in Gent tijdens festival Rassemblé | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
25 juni 2021

Pax Christi organiseert samen met GRIP een webinar over de stand van zaken van een verbod op killer robots. Waar staan we? En wat doet België?

25 juni 2021

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen. Ook op zaterdag zijn er wandelingen te boeken.

26 juni 2021

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen.

26 juni, 2021 - 10:00

Stadswandeling: Verhalen over Congo in Gent tijdens festival Rassemblé

De stad waar we nu in lopen, ademt dankzij het verleden. Congo is alweer een paar generaties een onafhankelijke republiek. De wereldwijde machtsverhoudingen en hun geschiedenis overstijgen ‘onze’ Belgische geschiedenis. Maar tegelijk wordt ons eigen denken en handelen erdoor vormgegeven. Er is het verleden dat we niet kunnen terugdraaien, maar er is ook genoeg ‘koloniaal heden’. Dat heeft een kritisch en eerlijke blik nodig om gedekoloniseerd te worden.

Laten we beginnen met de omgeving waarin we rondlopen. Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen. In Gent bestaat er reeds sinds mensenheugenis een monument ter ere van Sakala. Wie is Sakala en hoe staat hij in relatie met de broers Vandevelde en België? Waarom domineert in het Zuidpark het ruiterstandbeeld van Albert I nog steeds het park en is de buste van Leopold II recent verwijderd?

Stad Gent neemt een verantwoordelijkheid op om haar koloniale erfenis te herbekijken. Het gratis festival Rassemblé betekent een week lang inspiratie in een zoektocht naar wat dekolonialiseren betekent. Van maandag 21 juni tot en met zaterdag 26 juni neem je gratis deel aan workshops, webinars, gesprekstafels, wandelingen,...

Iedereen is welkom - online, in bubbel of kleine groep (afhankelijk van coronamaatregelen) - om te denken, te doen en te dromen. 

 Praktisch:

Wat? Congowandeling tijdens het Gentse Rassemblé festival

Hoe? Met een gids in groep van max.20personen

Start? aan de ingang van het S.M.A.K. in het Citadelpark

Wanneer? vrijdag 25 juni om 20u / zaterdag 26 juni om 10 en 16u

Duur? 1,5uur (3km)

Hoeveel? gratis

Inschrijven: verplicht

* Wegens corona, kan je maximum 4 personen opgeven per inschrijving.

Meebrengen:  wandelschoenen, mondmasker en fysieke afstand bewaren tijdens de wandeling

Ja, ik wandel mee.

 

 Gratis festival Rassemblé

 Foto: 't Moorken in het Citadelpark/Peter Depoorter/Creative Commons