Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’ | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
21 september 2020

Op de Internationale Dag van de Vrede organiseren de Sint-Michielskerk/ Vredeskerk Leuven en Pax Christi Vlaanderen een vredeswake in het teken van Laudato Si'.

22 september 2020

Gesprek met Jan De Cock in het kader van de Brugse Vredesweek

23 september 2020

Hoe ga ik om met conflict in de klas? 'Wapen' je dankzij deze online vorming voor leerkrachten en klastitularissen.

26 september, 2020 - 14:00

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen. Deze wandeling is volgeboekt.

Toen op 30 juni 2018 het Patrice Lumumbaplein werd ingehuldigd op het Brusselse deel van de Bolwerksquare, spraken we in de pers over een historische gebeurtenis. Lumumba was immers één van de eerste Congolezen ter ere van wie er een 'monument' werd opgericht door de Belgische staat. Maar was hij de eerste Congolees die een monument kreeg in België?

Het antwoord op deze vraag is ‘neen’. In Gent bestaat er reeds sinds mensenheugenis een monument ter ere van ‘Sakala’. Wie is Sakala en hoe staat hij in relatie met de broers Vandevelde en België? In welke context moeten we dat monument zien dat vanuit een hele andere benadering is geplaatst dan de verwijzing van Patrice Lumumba? Waarom domineert in het Zuidpark het ruiterstandbeeld van Albert I nog steeds het park en is de buste van Leopold II ergens weggestoken in een hoek van het park, waar het nota bene verschillende malen is beklad?

In ons straatbeeld komen we regelmatig in contact met namen van Belgische prominenten die hun macht en rijkdom in België konden opbouwen door middel van een belangrijke industriële, maatschappelijke of politieke positie. Deze mensen slaagden er veelal in om met behulp van de kolonie hun positie te versterken en hun macht en aanzien binnen de Belgische samenleving stelselmatig te vergroten. Onder andere in Gent is er een plein naar zo een persoon vernoemd. Wie was hij? Wat was de relatie met Congo en hoe kunnen zijn nazaten tot op de dag vandaag nog steeds de vruchten plukken van het zakelijke avontuur waar hij in de 19de eeuw in is ingestapt?

Praktisch:
* Duur van de wandeling 3 kilometer: 1,5 uur
* Vereisten: goede stapschoenen, mondmasker en fysieke afstand bewaren tijdens de wandeling
* Vertrek: Citadelpark
* We starten om 14 u. stipt
* Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding 'Congowandeling Gent, 26 september 2020'. De inschrijving is geldig na betaling van de deelnameprijs.

Je wandelt toch mee?

Foto: 't Moorken in het Citadelpark/Peter Depoorter/Creative Commons