Origami voor de Vrede - herdenkingsprogramma in de Japanse Tuin te Hasselt | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
10 oktober 2022

In België is de doodstraf officieel afgeschaft. Toch zijn er vragen te stellen bij het Belgisch detentiebeleid. Want ... 'Wat als straf doodmaakt?' Staat levenslang opsluiten niet gelijk met een doodstraf? Wat met het groot aantal zelfdodingen? Luister mee naar gastspreker Koen Geens.

18 oktober 2022

Racisme en uitsluiting beginnen bij vooroordelen. In 'Ik weiger te haten. Over mechanismen die antisemitisme veroorzaken en in stand houden' beschrijft Geert Vervaele dit fenomeen. Kom mee praten over hoe jij dit ervaart! En leer zelf hummus maken.

23 oktober 2022

Op 23 oktober is het weer zover! Dan stappen we met duizenden door de straten van Brussel voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Kom jij ook mee?

6 augustus, 2022 - 11:00

Origami voor de Vrede - herdenkingsprogramma in de Japanse Tuin te Hasselt

Op 6 augustus vieren we in de Japanse Tuin in Hasselt dat we samen in vrede met elkaar kunnen leven. Van 10 tot 16u is er een programma ter herdenking van de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Gedurende de dag kan je deelnemen aan de gratis origami-workshops en geniet je van Taiko percussieoptredens en -initiaties.

Godfried Kippers vertelt het Japans verhaal “De Witte Kraanvogel” tijdens een poëtische verhalenwandeling.

Pax Christi origaniseert die dag samen met de bezoekers van de Japanse Tuin ook twee stiltecirkels. De vredesstem verstomt helaas maar al te vaak in onze wereld. Met deze stiltecirkel en witte wimpels geven we haar kracht tegen de gruwel van atoombommen en oorlog. Iedereen kan deelnemen om dit krachtige symbool neer te zetten. 

Terwijl je door de tuin wandelt, is er ook de mogelijkheid om te genieten van Japanse lekkernijen bij de aanwezige kraampjes.

PROGRAMMA

11u00 - 12u00: Verhalenwandeling "De witte Kraanvogel".  Gratis hier reserveren.

12u00 - 15u00: Doorlopend origami workshop 

12u00 - 12u15: Taiko optreden 

12u15 - 12u45: Taiko initiatie

12u45 - 13u00: Stiltecirkel

13u00 - 14u00: Verhalenwandeling "De witte Kraanvogel"  Gratis hier reserveren.

14u15 - 14u30: Taiko optreden

14u30 - 15u00: Taiko initiatie

15u00 - 15u15: Stiltecirkel

Bezoekadres Japanse Tuin: Gouverneur Verwilghensingel 15 , 3500 Hasselt 

Symboliek Origami kraanvogels

Een oude Japanse legende leert ons dat je na het vouwen van duizend origami kraanvogels een wens aan de goden mag richten. Toen de Japanse Sadako Sasaki na de atoombom op Hiroshima naar het ziekenhuis moest vanwege stralingsziekte vouwde zij meer dan duizend kraanvogels, om haar wens voor genezing en vrede voor alle kindslachtoffers uit te laten komen. Sindsdien zijn kraanvogels, origami en de vredeswens nauw met elkaar verbonden geraakt in Japan.