Nationale Betoging voor mensen zonder papieren | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
22 september 2021

'Uitgedaagd door de ander' verwijst tevens naar de evangelische opdracht: “Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen” (Mattheus 7, 12).

26 september 2021

2021 is het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch liggen er nog steeds kernwapens van de VS gestationeerd in België. Op 26 september komen we samen met andere landen in Europa in actie om duidelijk te maken dat die kernwapens hier niet langer welkom zijn.

29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

3 oktober, 2021 - 14:00

Nationale Betoging voor mensen zonder papieren

We Are Belgium Too roept op tot een nationale betoging voor een duurzame en humane oplossing voor de 150.000 mensen zonder papieren in België. 

Elke mens, elk individueel dossier verdient duidelijke en transparante criteria voor regularisatie op basis van humane gronden. We Are Belgium is een beweging van meer dan 100 organisaties op initiatief van de Coördinatie van de Mensen zonder Papieren en Sans-Papiers TV  eisen de regularisatie van mensen zonder papieren in België op basis van duidelijke en permanente criteria zoals duurzame banden, werk, onverwijderbaarheid en het risico van de schending van een grondrecht in geval van terugkeer, evenals de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie.

De afgelopen jaren en zeker de afgelopen maanden vonden tal van acties plaats om een waardig bestaan te vragen voor mensen zonder papieren. Ze brachten hun stem in het democratische debat maar botsen op een politieke muur. Hun vragen bleven onbeantwoord. Hun situatie blijft schrijnend en onmenselijk. Ze leven hier, werken hier, hun kinderen gaan hier naar school. Ze zijn net als andere Belgen met één belangrijke uitzondering voor de staat bestaan ze niet. Ze hebben - bijna - geen rechten. Ze zijn slachtoffers van uitbuiting en discriminiatie. Ze willen slechts één ding: meebouwen aan onze samenleving waar velen onder hen al 5, 10, soms 20 jaar van deel uitmaken. Van een land dat intussen ook voor velen hun land is. 

Sinds de lancering in maart van de campagne ‘We Are Belgium Too’ hebben talloze migratie-experten, de vakbonden, een breed spectrum aan organisatie uit het middenveld, academici en rectoren, bepaalde politici, en burgers van alle slag zich uitdrukkelijk uitgesproken om de mensen zonder papieren te integreren in de Belgische rechtstaat.

De beweging 'We Are Belgium Too' is geen petitie noch is het een opiniepeiling. Nee, het is de ultieme vraag om eindelijk de situatie van mensen zonder papieren te verbeteren. Want vrij en waardig leven is de wens van elke mens.

Wij nodigen alle burgers, vrouwen en mannen, kinderen, jongeren en senioren, democraten, de gastvrije gemeenten,  de verenigingen, de vakbonden, de sociale en culturele organisaties en militanten van politieke partijen uit om tijdens deze manifestatie hun stem uit te brengen voor de oprichting van de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie die beslist op basis van duidelijke en permanente criteria.

Praktisch 

  • Zondag 3 oktober om 14 u.
  • In Brussel van Brussel-Noord naar Brussel-Centraal

Facebook-event

 In enkele steden wordt collectief vertrek georganiseerd.

Facebook-event Gent

Facebook-event Antwerpen

Voor mensen zonder papieren wordt bekeken voor gratis vervoer.

Informatie

Mail naar olivier.forges@paxchristi.be