Agenda

Terug naar overzicht
29 juni 2019

Op zaterdag 29 juni 2019 organiseren Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen een Congo-wandeling in het centrum van Brussel.

30 juni 2019

Op zondag 30 juni 2019 organiseren Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen een stadswandeling langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo.

9 juli 2019

Op 9 juli 2019 organiseert de werkgroep vredesspiritualiteit van Pax Christi Vlaanderen in het Grootseminarie in Brugge een dag van vorming, onder de noemer: 'Bemin uw vijanden'.

23 april, 2019 - 19:00

Nationaal kernwapendebat met politieke partijen

Op 23 april 2019 organiseert de Belgische Coalitie tegen Kernwapens in Brussel een nationaal kernwapendebat, met deelname van de Vlaamse politieke partijen. Beatrice Fihn, ICAN-directeur en Nobelprijswinnaar, leidt het debat in.

Recente surveys tonen aan dat de meerderheid van de Belgen de kernwapens op ons grondgebied liever kwijt dan rijk is. Meer dan 2/3de van onze landgenoten vinden trouwens dat banken en financiële instellingen beter niet in de kernwapenindustrie investeren. In 2017 stemde de VN met overgrote meerderheid een verdrag dat kernwapens verbiedt. In hetzelfde jaar ontving ICAN, de internationale campagne voor de eliminatie van kernwapens, de Nobelprijs voor de Vrede.

Ondertussen worden de kernwapenarsenalen wereldwijd gemoderniseerd, belangrijke ontwapeningsverdragen opgezegd en vechten de VS en Noord-Korea een robbertje dreigende nucleaire grootspraak uit.

Hoe denken onze eigen politici over kernwapens? Een maand voor de verkiezingen van 26 mei 2019 horen we van de Vlaamse partijen wat hun standpunt is over o.a. de installatie van vernieuwde kernbommen in België, een nucleaire capaciteit voor de aangekochte F-35’s en het VN-kernwapenverbod.

Verloop van de avond

Aanvang 19 u. met inleidende speech van Beatrice Fihn, directeur van the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN, Nobelprijs voor de Vrede 2017)

beatrice fihn

19.20-20.30 u. Paneldebat met vertegenwoordigers van de Vlaamse partijen

 Sprekers

  • Karolien Grosemans (N-VA)
  • Wouter De Vriendt (Groen)
  • Dirk Van der Maelen (sp.a)
  • Steven De Vuyst (PVDA)
  • Eva De Bleeker (Open Vld)

De avond wordt in goede banen geleid door Kamiel Vermeylen (Knack). Het debat verloopt aan de hand van drie centrale stellingen:

  1. De volgende federale regering moet het VN-Verdrag voor een Verbod op Kernwapens ondertekenen en ratificeren. 
  2. De volgende federale regering moet de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel verwijderen.
  3. De volgende federale regering moet beslissen om nieuw gevechtsvliegtuigen niet uit te rusten met een nucleaire capaciteit.

Daarnaast wordt (bondig) aandacht besteed aan Iran, Noord-Korea en de opzegging van het INF-verdrag.

20.30-21 u. Q&A met het publiek

Praktisch

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens is een samenwerkingsverband tussen verschillende Vlaamse en Franstalige vredesorganisaties. Pax Christi Vlaanderen is een van de kernleden.

Foto Beatrice Fihn: Matija Puzar/CC BY-SA 4.0