Meer wapens meer vrede? Welke toekomst voor de vredesbeweging | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
8 december 2022

We vieren onze Ambassadeurs voor de Vrede en onze Jongerenambassadeur voor de Vrede 2022.

Onze ambassadeurs zijn dit jaar:

13 december 2022

De oorlog blijft duren in Oekraïne. Welke verschillende partijen zijn betrokken in het conflict? Wat zijn hun belangen en met welke agenda handelen ze?

26 oktober, 2022 - 19:30

Meer wapens meer vrede? Welke toekomst voor de vredesbeweging

Al jaren woedt er oorlog en zijn er conflicten in Jemen, Syrië, Mali, Congo, … Maar vooral de oorlog in Oekraïne zorgt op vele gebieden voor een omwenteling: van energiebevoorrading tot vluchtelingenthematiek en niet in het minst inzake bewapening. De defensiebudgetten zijn in heel Europa en de VS met een vingerknip gigantisch gestegen. Bovendien zijn we een illusie armer: na meer dan 75 jaar vrede is oorlog tussen twee landen op het Europese vasteland helemaal niet uitgesloten.

Daartegenover lijkt het oorverdovend stil aan de kant van de vredesbeweging. Een groot verschil met de jaren '80 en haar anti-raketten-betogingen. 

Wat zijn de redenen hiervoor? Waarom moet diplomatie, bij internationale conflicten, het zo vaak afleggen tegen de wapens?  Is er een andere logica mogelijk dan die van de wapenwedloop? Hoe kan de vredesbeweging weer aan kracht winnen? Wat kan engagement voor de vrede vandaag nog betekenen? En wat kan jij doen?

We praten erover met Ludo de Brabander (Vrede vzw), Peter Peene (Wakker voor Vrede vzw) en Dries Lesage (professor internationale politiek UGent). MO* journaliste Elien Spillebeen modereert het gesprek.

Johannes Wannyn zorgt tussendoor voor een muzikale vredesboodschap. Ook zullen de drie vredesbewegingen - Vredesactie, Vrede vzw en Pax Christi - aanwezig zijn met een infostand.

‘Meer wapens, meer vrede?’ is een burgerinitiatief in de schoot van de Unie der Zorgelozen, Avansa Mid-Zuidwest, OXFAM Wereldwinkel, ABVV en ACV West-Vlaanderen en met ondersteuning van de Kortrijkse Mondiale Raad, VDK- bank Kortrijk, eetcafé De Promenade en café Vaudeville.

Praktisch

Wanneer? Woensdag 26 oktober om 19u30
Waar?
Unie der Zorgelozen, Pluimstraat 7 te Kortrijk
Inkom?
5 euro (UiTPAS is geldig)
Reserveren 
via info@uniederzorgelozen.be of 056/220 400