Killer robots: gaat België voor een verbod? (NL/FR) | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
25 juni 2021

Pax Christi organiseert samen met GRIP een webinar over de stand van zaken van een verbod op killer robots. Waar staan we? En wat doet België?

25 juni 2021

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen. Ook op zaterdag zijn er wandelingen te boeken.

26 juni 2021

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen.

25 juni, 2021 - 12:00

Killer robots: gaat België voor een verbod? (NL/FR)

De internationale gesprekken over een verbod op autonome wapensystemen, ook wel killer robots genoemd, zijn al 8 jaar aan de gang. Ondertussen spraken 78 landen, de VN secretaris-generaal, het Internationale Rode Kruiscomité, duizenden AI en robotica experten zich al uit voor een verbod op autonome wapensystemen. Een concreet resultaat in de vorm van nieuwe reglementering blijft evenwel uit. Nochtans zijn ook de tegenstanders van een nieuw verdrag het erover eens dat betekenisvolle menselijke controle over wapensystemen een absolute minimumvoorwaarde is.

België is dit jaar voorzitter van de expertengroep binnen de VN die zich buigt over mogelijke regelgeving rond autonome wapensystemen. Bovendien nam ons land als eerste een parlementaire resolutie aan waarin opgeroepen wordt tot een verbod op killer robots. Het regeerakkoord zegt voor een internationaal verbod te ijveren. Nu het internationaal momentum groeit, is het aan België om dat laatste duwtje richting een internationaal verbod op killer robots te geven.

In augustus hervatten de gesprekken van de VN-expertengroep. Om een beter zicht te krijgen op de discussies we daar kunnen verwachten, organiseren GRIP en Pax Christi Vlaanderen deze webinar.

Stan Brabant van GRIP gaat dieper in op de gevaren van autonome wapensystemen. Deze zijn namelijk volop in ontwikkeling en de technologische vooruitgang gaat snel. Welke soorten wapens bestaan al? Worden ze al gebruikt? En wat zijn de gevaren dan precies?

Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen neemt vervolgens een kijkje naar het internationaal diplomatiek proces. Kan het diplomatiek proces het snelle tempo van de technologische ontwikkelingen volgen? Waar staan we? Is een verbod op killer robots mogelijk?

Lode Dewaegheneire, militair adviseur van de Campaign to Stop Killer Robots, leidt het gesprek in goede banen en gaat na wat België op internationaal vlak kan betekenen. Is ons land in staat om zijn leiderschapsrol op het vlak van ontwapening opnieuw leven in te blazen?

Praktisch

  • Vrijdag 25 juni om 12u – 13 u.
  • Via Zoom webinar
  • Tweetalig NL/FR
  • Gratis

Ja, ik schrijf me in!